Ervaringskenniscentrum

Downloads

Hier staan al onze belangrijke documenten en uitkomsten van onderzoeken gebundeld.

Ervaringsdeskundigheid

Wat is ervaringsdeskundigheid nu precies? Is iedereen met ervaring ook ervaringsdeskundige? We leggen hier alles precies voor je uit.

Ervaringsverhalen

Benieuwd naar de ervaringen van onze ExpEx en wat zij meenemen als ervaringsdeskundigen? Hier staan video’s en teksten voor je klaar!

Themamaanden

Zelfbeschadiging

Op onze instagrampagina @expex_nl stond de hele maand september 2022 in het teken van het thema zelfbeschadiging, een zeer onbegrepen copingmechanisme dat vaak gepaard gaat met schaamte en oordelen van de omgeving. We lieten ExpEx aan het woord, gingen live om vragen te beantwoorden en organiseerden een online ervaringscafé waar deelnemers steun en herkenning bij elkaar konden vinden.
We hebben alle posts verzameld in dit overzicht.

Eenzaamheid

De Week tegen Eenzaamheid was in 2022 van 29 september tot en met 6 oktober, daarom stond op onze instagrampagina @expex_nl de hele maand oktober in het teken van het thema eenzaamheid. Dit probleem speelt onder alle leeftijden, maar dat eenzaamheid onder jongeren groter is dan onder ouderen is voor velen moeilijk te bevatten. We lieten ExpEx aan het woord, gingen live om vragen te beantwoorden en organiseerden een online ervaringscafé waar deelnemers steun en herkenning bij elkaar konden vinden.
We hebben alle posts verzameld in dit overzicht.

Justitiële Jeugdinrichtingen

Op onze instagrampagina @expex_nl  stond de hele maand november 2022 in het teken van het thema Justitiële Jeugdinrichten (JJI). Even een heel ander thema dan dat jullie van ons gewend zijn, maar wel een thema dat aandacht mag krijgen, vinden wij. We lieten ervaringsdeskundigen aan het woord, gingen live om vragen te beantwoorden en organiseerden een online ervaringscafé waar deelnemers steun en herkenning bij elkaar konden vinden.
We hebben alle posts verzameld in dit overzicht.

Eetstoornissen

De hele maand december 2022 deelden we informatie over eetstoornissen, vertelden ervaringsdeskundigen over hun eetstoornisherstel en gingen we live met verschillende gasten die deskundig zijn op dit gebied. Ook organiseerden we aan het eind van de maand een online bijeenkomst voor mensen met eetproblematiek.
We hebben alle posts verzameld in dit overzicht.

De overgang van 18- naar 18+

18 worden, het klinkt vaak geweldig. Eindelijk mag je zelfstandig autorijden, alcohol kopen en drinken en stemmen bij de verkiezingen. Ondanks dat er veel voordelen aan 18 worden verbonden zitten, is het soms helemaal niet zo geweldig als het lijkt. Want wat als bij 18 jaar jouw jeugdhulp stopt, je op straat komt te staan, en/of opeens op je eigen benen moet staan terwijl je dat nog helemaal niet kan? Daar hebben we in de verlengde themamaand van januari en februari 2023 aandacht aan besteed.
We hebben alle posts verzameld in dit overzicht.

LGBTQIA+ en Jeugdzorg

Bij ExpEx vinden we dat je moet kunnen zijn wie je bent, ongeacht je seksuele voorkeur of genderidentiteit. Uitvinden wie je bent en wie je leuk vindt is best lastig, zeker als je ook nog last hebt van psychische klachten. De maand maar 2023 stond in het teken van LHBTQIA+ zijn in combinatie met het ontvangen van jeugdhulp. Op onze instagram deelden we deze maand tips, ervaringsverhalen en andere content rondom dit onderwerp.
We hebben alle posts verzameld in dit overzicht.

Trauma en PTSS

Deze maand belichtten wij het thema: trauma en PTSS (posttraumatische stressstoornis). Helaas is dit een thema dat veel voorkomt bij kinderen en jongeren binnen de jeugdzorg/jeugdpsychiatrie. Als je een nare of traumatische gebeurtenis meemaakt en dat niet goed verwerkt, kan je een posttraumatische stressstoornis ontwikkelen. De klachten die je ervaart kunnen veel invloed hebben op je dagelijks leven. Deze maand deelden we veel informatie, tips, ervaringsverhalen en andere content rondom dit onderwerp. We hebben alle posts verzameld in dit overzicht.

Verslaving

Wanneer is iets een verslaving? En hoe werkt een verslaving in je lichaam en je hersenen? Deze maand deelden we veel informatie, tips, ervaringsverhalen en andere content rondom dit onderwerp! We hebben alle posts verzameld in dit overzicht.

Neurodiversiteit

Deze maand deelden we weer informatieve posts en ervaringsverhalen rondom het thema neurodiversiteit. Zowel op de landelijke instagrampagina @expex_nl als die van Midden Holland @expexmiddenholland zijn er berichten geplaatst en die vind je hieronder allemaal terug. We hebben alle posts verzameld in dit overzicht.

Hulphonden

De maand juli stond in het teken van hulphonden. Verschillende ExpEx vormen een team met hun hulphond en kunnen daardoor weer dingen doen die ze voorheen niet of nauwelijks konden. Deze maand deelden we een aantal van hun ervaringsverhalen, algemene informatie en tips. We hebben alle posts verzameld in dit overzicht.

Ervaringen met ExpEx

Wil je juist weten hoe het is om met ExpEx samen te werken? Lees hier ervaringen van organisaties die ExpEx hebben ingezet.

Video’s

ExpEx zijn regelmatig betrokken bij of onderwerp van video’s over ervaringsdeskundigheid of hun eigen ervaringen. Die vind je hier.

Podcast

ExpEx zijn te gast in podcastafleveringen of maken zelf een podcast over ervaringsdeskundigheid of hun eigen ervaringen. Die vind je hier.