ExpEx worden

Aan het werk met je ervaring, hoe pak je dat aan?

Heb jij ervaring in de jeugdhulp en wil je graag een ExpEx worden of iets met je ervaring doen?
Wil jij ook iets doen met je ervaring?

Ik wil iets doen met mijn ervaring

Heb jij ervaring in de hulpverlening en zou je graag wat willen betekenen voor anderen of wil je de hulpverlening verbeteren? Hoe kan je je eigen ervaring delen en wat zou jouw ideale werkplek zijn? Wat houdt het werken met je ervaring eigenlijk in? 

Voor veel jongeren is ExpEx een omslagpunt in hun leven. Bijvoorbeeld iemand voor wie het de eerste opleiding is die is afgemaakt, het geeft je zelfvertrouwen en zicht op wat je wel kunt. Je bouwt een netwerk met gelijkgestemden op, je krijgt een andere rol dan cliënt en hoop voor de toekomst. Je maakt stappen in je eigen herstel en dat gaat natuurlijk niet vanzelf, maar met vallen en opstaan.

Misschien zie je het al helemaal voor je, maar heb je geen goed beeld van welke stappen je kunt zetten om je doel te bereiken. Soms wil je heel graag beginnen, maar loop je tegen dingen aan. Zo kan iemand met een uitkering het lastig vinden om (weer) vrijwilligerswerk of betaald werk te gaan doen. 

Wat is ervaringsdeskundigheid en hoe word je ervaringsdeskundige ExpEx?

Wat is ervaringsdeskundigheid en hoe word je ervaringsdeskundige? In deze animatievideo laten we zien welke route Experienced Experts bewandelen, om van hun ervaring kennis te maken en te leren dit deskundig in te zetten. 

Wanneer ben ik er klaar voor om mijn ervaringskennis in te zetten?

Het is belangrijk dat jouw ervaringen een plek hebben gekregen en dat je het aankunt om je ervaringskennis in te zetten. Want alleen dan kun je een ander ook echt helpen. Probeer eens met iemand die je nog niet lang kent te praten over wat jij hebt meegemaakt. Als dit je geen overload aan emoties geeft, bijvoorbeeld verdriet of boosheid, dan kun je er goed over praten en dus anderen helpen. Weet je niet zeker of je er klaar voor bent? Bespreek het dan eens met je ouders of begeleider.  

Wat kan je doen als ervaringsdeskundige ExpEx?

Waar denk jij aan als je je eigen ervaring wilt gaan inzetten? Op wat voor plek zou je willen gaan werken? Wil je dit op vrijwillige basis doen, of betaald? Wat is je doel en waar en met wie wil je graag aan de slag? Wil je beleidsmakers advies geven om de aanpak te verbeteren, of wil je graag iets voor een andere jongere in de jeugdzorg betekenen?

Voorbeelden:

 • Maatje  
 • Hulpverlener 
 • Voorlichter voor jongeren of professionals
 • Trainer voor nieuwe ExpEx of professionals
 • Jongerenraad ondersteuner
 • Onderzoeker cliëntervaringen 
 • Meedenken in casuïstiek
 • Adviseur van gemeente
 • Presentatie op bijeenkomst
 • Politieke lobby 
 • Nieuwe projecten bedenken

Je hoeft niet voor één manier te kiezen, je kunt ook allerlei verschillende dingen doen. 

Training

Er zijn verschillende routes die je kunt bewandelen om te gaan werken met je eigen ervaring. De ExpEx training is een van die routes. Wij hebben in een aantal regio’s of provincies een ExpEx project, waar je onze basistraining kan volgen. Hier kun je zien waar dat kan. 

Er zijn ook andere trainingen of projecten voor jongeren die hun ervaring in willen zetten. Zoek een project bij jou in de buurt.

In de training leer je theorie en vaardigheden om je eigen ervaring in te zetten. Maar je leert het pas echt goed door het gewoon te doen in de praktijk. Het blijft een proces van leren en ontwikkelen, ontdekken en doorgroeien.

Opleiding

Je kan ook een erkende opleiding volgen. Dit is vaak nodig als je betaald aan het werk wil. Opleidingen kan je op verschillende niveaus doen en er zijn ook schriftelijke cursussen. Ben je op zoek naar een opleiding kijk dan hier.

Bij het registerplein kan je zien welke opleidingen je een accreditatie geven.

Informatie

Waar kun je terecht als je meer informatie zoekt over hoe je aan de slag kunt met je eigen ervaringskennis? 

Waar kan het landelijk:
ExpEx
NJR Hoofdzaken werkt voor psychische gezondheid
JWB voor jongerenraden in de jeugdzorg
JongWijs voor pleegzorgjongeren en het
SAMAH
Jongerenpanel de 3e Kamer
YOPE
JongPit

Naast deze voorbeelden kun je natuurlijk bij veel meer organisaties terecht als je vrijwilligerswerk, een training of betaald werk zoekt. 

Als je meer wilt weten over de vrijwilligersvergoeding, dan kun je daar hier meer over vinden.

Je wilt jouw ervaringskennis inzetten. Maar wat kun je ermee doen? En hoe word je een ervaringsdeskundige? Dat en meer lees je ook op de website van het Nederlands Jeugd Instituut.
Je kan ook kijken op de website van de Vereniging voor Ervaringsdeskundigen. Daar vind je veel informatie over opleidingen, maar ook over accreditatiemogelijkheden.

Heb jij ervaring in de jeugdhulp en wil je graag een ExpEx worden? Elke regio organiseert zo nu en dan een ExpEx training, dit is in elke regio anders geregeld.

De training

In deze basistraining van 12 bijeenkomsten van 3 uur leer je om je eigen ervaring een positieve plek in je leven te geven. Je leert ook van de ervaringen van anderen. En vaardigheden om je ervaring te gebruiken. Na de training kan je ingezet worden als luisterend oor of maatje voor een jongere in de jeugdhulp of als adviseur van instellingen en gemeenten.

Jongeren tussen de 17 en maximaal 30 jaar kunnen meedoen aan de training. Het is fijn als je enige afstand hebt tot je ervaring. Je krijgt voor de training een intakegesprek met een ExpEx trainer, een ExpEx en/of een coördinator. Daarin wordt bekeken of jij geschikt bent om aan de training mee te doen.

Regionale projecten

Op verschillende plaatsen in Nederland zijn er ExpEx projecten of worden ze opgezet. Als je ExpEx wil worden kan je onderstaand formulier invullen. Dat sturen wij dan door aan de regio waar jij woont en vragen ze contact met je op te nemen. Dan hoor je ook of er een training gepland staat en wanneer.

Woon je in een regio waar geen project is? Dan kan je ook het contactformulier invullen. Wij nemen dan contact met je op als er in jouw regio een project gaat starten. Daarom zijn wij benieuwd waar je woont en waar je hulp hebt gekregen.

ExpEx worden

Vul het formulier in, dan kunnen wij contact met je opnemen.

ExpEx worden
Bezig met versturen