Experience On Stage

Landelijk

Experience On Stage is het vervolg op Ervaringstheater, dat we zijn gestart met Camie Bonger.

Experience On Stage is gebaseerd op echte en gedeelde verhalen. We zijn niet tegen de hulpverleners, maar wij willen het systeem veranderen en verbeteren. Daarom kiezen we voor een gelijkwaardige samenwerking tussen ervaringsdeskundigen, hulpverleners en beleidsmakers. Zonder theaterervaring, maar met een rugzak vol professionele én persoonlijke ervaringen. We leren van elkaar en ontwikkelen nieuwe vaardigheden. Samen ontdekken en ontplooien we.

Hulpverleners en ervaringsdeskundigen waren in het proces gelijk, we kregen een kijkje in elkaars hoofd. Wat hebben we veel geleerd, inspirerende mensen ontmoet en mensen geraakt!

Caroline (AKJ)

We beginnen met kennismaking en het creëren van gelijkwaardigheid en veiligheid en vertrouwen in jezelf en in de groep. Deze belangrijke (randvoor)waarden zijn niet alleen de basis om ervaringen te delen, maar het ervaringen delen is tevens een middel om tot verbinding te komen. Er is sprake van tweerichtingsverkeer.

Daarna gaan we aan de slag met het onderzoeken van een thema of onderwerp: welke ervaringen heb jij en andere deelnemers? We maken onze ervaringen tot kennis, en brengen dit samen in een collectief verhaal. Dit doen we door middel van gesprekken, trainingsmethoden, ervaringsspellen en theateroefeningen. (spel)plezier staat voorop.

Onze ervaringen mogen er letterlijk zijn, ze worden in de schijnwerpers gezet. Onze stem word echt gehoord, door een hele zaal. Voor een educatief en interactief, maar vooral persoonlijk onderdeel van een bijeenkomst. Onze openheid zorgt voor verbinding en zet aan tot verandering en verbetering.

Het resultaat was indrukwekkend. Ik denk dat iedereen nu overtuigd is waarom we met z’n allen moeten zorgen voor een betere overgang naar volwassenheid.

Eva (Jeugdzorg Nederland)

Spoken word Mohini

Toen ze 18 werd besefte Mohini dat ze hulp nodig had. “Mijn verleden is geweest, het is gedaan. Voor mijn toekomst pak ik alle kansen aan.”

Spoken word Gerrit

“18: Vertrouwde mensen weg, omdat de wet dat zegt” Gerrit vertelt over een hulpverlener die hem echt heeft geholpen, door ook open te zijn over haar eigen ervaringen.

Jason over 18- 18+

Jason laat zien op hoeveel verschillende groepen hij rond zijn 18e heeft gewoond. “18 jaar en ik ben eindelijk vrij. Maar er is niets over van mij.”

Moraya zingt over haar ervaringen met privacy

Moraya schreef dit nummer speciaal voor een theaterstuk gebaseerd op ervaringen met privacy in de jeugdzorg. “Ik ben meer dan nummer 107”

Moraya – Lieve jij

Moraya schreef dit nummer speciaal voor een theaterstuk gebaseerd op ervaringen met de overgang van 18- naar 18+. “Leven werd overleven, willen werd moeten”

Nieuws

Ervaringsverhalen