Ervaringstheater

Landelijk

Ervaringstheater is gebaseerd op echte verhalen, op persoonlijke en gedeelde ervaringen. Het is educatief en interactief. De show wordt gemaakt door ExpEx, in samenwerking met bijvoorbeeld jeugdhulpverleners. Zonder theaterervaring, maar met een rugzak vol professionele én persoonlijke ervaringen. Onder leiding van theatermaker Camie Bonger en met begeleiding van ExpEx-coördinator Maurits Boote.

Theater van de gelijkwaardigheid

Ontwikkeling

In maar 2 of 3 repetitiedagen vormen we samen een theaterstuk. We beginnen met kennismaking en het creëren van gelijkwaardigheid en veiligheid en vertrouwen in jezelf en in de groep. Daarna gaan we aan de slag met het onderzoeken van een t hema of onderwerp: welke ervaringen heb jij en andere deelnemers? Dit doen we door middel van gesprekken, ervaringsspellen en theateroefeningen. Op basis hiervan worden er scènes gemaakt.

Uitvoering

Tijdens de voorstelling kunnen acteurs uit hun rol stappen en voorop het podium gaan staan. Om bijvoorbeeld te delen hoe ze zich in een vergelijkbare situatie voelden en wat je nodig had om deze situatie te verbeteren. Op basis daarvan kan de scène ter plekke aangepast worden.
Maar het is ook een plek voor het publiek om te oefenen: zij mogen vanuit de zaal ook hun ervaringen delen en we stimuleren de aanwezigen om minder vanuit het hoofd te handelen maar meer vanuit het hart.

Caroline (AKJ): Hulpverleners en ervaringsdeskundigen waren in het proces gelijk, we kregen een kijkje in elkaars hoofd. Wat hebben we veel geleerd, inspirerende mensen ontmoet en mensen geraakt!

Voorstellingen

Ik word 18

Voor wie? Bij de nieuwjaarsbijeenkomst van Jeugdzorg Nederland en Associatie voor de jeugd
Wanneer?
Januari 2018
Waarover? 
Een voorstelling over achttien jaar worden, de overgang van 18+ jeugdzorg naar 18+ volwassenenzorg. Wat betekent volwassen zijn? Hoe zelfstandig ben je als je 18 wordt? Op welke hulp heb je nog recht en aan welke hulp heb je behoefte?

Privacy: wat weet jij, wat weet ik?

Wanneer? Zomer en najaar 2016
Waarom? Om de privacy van de jeugd en hun ouders/verzorgers goed te borgen, deed Jong & Je Wil Wat onderzoek naar hoe jongeren privacy in de jeugdzorg ervaren. Ervaringstheater wordt ingezet om de ervaringen van jongeren te delen en tot leven te laten komen.
Voor wie? Voor de bezoekers van de conferentie ‘In goed vertrouwen #2’. Dit zijn bestuurders van gemeenten, jeugdhulpaanbieders en beroepsorganisaties. Hierna een reprise op de Voor de Jeugd Dag
Waarover? Privacy. Hoe het voelt wanneer je meest persoonlijke dingen op straat liggen. Dat jongeren uit de jeugdhulp meer zijn dan wat in hun dossier staat. En wat iedereen nodig heeft: een eigen plek waar het veilig voelt.

Vertrouwen, what the f#ck?!

Waar? Bij het AKJ, Advies en Klachtenbureau Jeugdzorg
Wanneer? 
Zomer en najaar 2016
Waarom?
 Het AKJ wilde vertrouwenspersonen die jongeren in de residentiële jeugdhulp bezoeken een training geven over de do’s en don’ts bij contact leggen. Op deze moeilijke vragen vonden ze een simpel antwoord: het de jongeren zelf vragen!
Voor wie? We hebben onze eerste voorstelling 3 keer mogen opvoeren. Eerst voor vertrouwenspersonen van het AKJ, daarna voor professionals en beleidsmedewerkers jeugdhulp van gemeenten en we sloten af met een reprise op de Voor de Jeugd Dag,
Waarover? Contact maken en vertrouwen. We speelden herkenbare situaties over ontmoetingen die tot misverstanden en conflicten kunnen leiden, of waarin het contact helemaal niet tot stand komt.
Een samenvatting van aandachtspunten die uit de voorstelling gekomen zijn, is te vinden in het jaarverslag van het AKJ.

Gemeente Rijswijk: In the spotlights

Wanneer? Voorjaar 2017
Waarom? In het kader van het innovatieprogramma sociaal domein van de Gemeente Rijswijk. Om een nieuw en beter zicht op deze onderwerpen te krijgen, wat in de toekomst kan leiden tot er anders mee omgaan of nieuwe vormen van samenwerking.
Voor wie? Iedereen in de gemeente Rijswijk die te maken heeft met jongeren en het échte verhaal wilde horen.
Waarover? Lastige gebeurtenissen en situaties waar jongeren in deze tijd mee te maken krijgen. Bijvoorbeeld sexting, vechtscheiding en thuisloosheid. En wat ze nodig hadden in de moeilijke situaties die dit teweeg kan brengen. Bijvoorbeeld tijdens de overgang van 18- jeugdhulp naar 18+ volwassenzorg.
Benieuwd naar deze voorstelling? Dit verslag neemt je er in mee.

 

Trailer van voorstelling met het AKJ

Het theaterstuk van AKJ-vertrouwenspersonen en jongeren van ExpEx is op 3 oktober 2016 opgevoerd voor een volle zaal tijdens de Voor de Jeugd Dag in Amsterdam.

Aftermovie: Wat weet jij, wat weet ik?

Voor de conferentie In Goed Vertrouwen hebben ExpEx -samen met hulpverleners- een theaterproductie rondom het thema privacy gemaakt.

Moraya zingt over haar ervaringen met privacy

Moraya schreef dit nummer speciaal voor een theaterstuk gebaseerd op ervaringen met privacy in de jeugdzorg. “Ik ben meer dan nummer 107”

Jason over het jaar voor zijn 18e

Jason laat zien op hoeveel verschillende groepen hij rond zijn 18e heeft gewoond. “18 jaar en ik ben eindelijk vrij. Maar er is niets over van mij.”

Spoken word Mohini

Toen ze 18 werd besefte Mohini dat ze hulp nodig had. “Mijn verleden is geweest, het is gedaan. Voor mijn toekomst pak ik alle kansen aan.”

Spoken word Gerrit

“18: Vertrouwde mensen weg, omdat de wet dat zegt” Gerrit vertelt over een hulpverlener die hem echt heeft geholpen, door ook open te zijn over haar eigen ervaringen.

Ook interessant