ExpEx Utrecht

Regionaal

ExpEx-Utrecht is er voor jongeren uit de provincie Utrecht die een maatje zoeken, die maatje willen worden of hun ervaringsdeskundigheid op een andere manier in willen zetten, bijvoorbeeld als voorlichter of adviseur. We zijn er ook voor organisaties die ervaringsdeskundige jongeren zoeken.

Wat doen we

ExpEx Utrecht heeft in december 2022 de eerste negen jongeren opgeleid. Ze staan in de startblokken om aan de slag te gaan als maatje, voorlichter of adviseur. In september 2023 is een tweede groep begonnen aan de basistraining.

In dit filmpje krijg je een indruk hoe de training in Utrecht is gegaan!

ExpEx worden of een maatje krijgen

Misschien heb jij ook soms het gevoel dat je hulpverlener of voogd je niet begrijpt. Dan is het fijn als je met iemand kan praten die vergelijkbare dingen heeft meegemaakt thuis, op school of in de hulpverlening. Een maatje die weet hoe het is om problemen te hebben en ook ervaring heeft met jeugdhulp.

Een ExpEx ondersteunt jou vanuit eigen ervaring. Door naar je te luisteren, met je te praten en je tips te geven hoe je ergens mee om kan gaan. Een ExpEx kan een maatje voor je zijn voor korte of lange tijd. Woon je in de provincie Utrecht en zoek je een maatje? Mail dan naar expexutrecht@netwerkbetersamen.nl.

Wil jij ExpEx worden in Utrecht? Er start een nieuwe groep in september 2024. Neem contact met ons op.

Ik wil een ExpEx inzetten

Dat kan! Overweeg je een ExpEx te gaan inzetten als maatje, adviseur, co-trainer, co-onderzoeker, voorlichter of als spreker op bijvoorbeeld een seminar, neem dan contact op met ExpEx Utrecht via de Utrechtse coördinator Hellen Houterman: expexutrecht@netwerkbetersamen.nl. Hier hoor je meer over het samenwerken met een ExpEx en de voorwaarden die hieraan verbonden zijn. Denk hierbij aan een vergoeding voor de ExpEx. Het een en ander wordt per geval en situatie bepaald.

Samenwerken met ExpEx

Het project ExpEx-Utrecht is een samenwerking van verschillende partijen: Netwerk Beter Samen, Youké, Timon, Samen Veilig Midden Nederland, Lectoraat jeugd, Hogeschool Utrecht opleiding Social Work, BSA jeugdhulp, De Rading, gemeente Utrecht, Koos Utrecht en Spoor030. Met enkele organisaties lopen nog gesprekken over deelname. Netwerk Beter Samen is de uitvoerende partij. Gemeentes en organisaties die aan willen haken kunnen mailen naar expexutrecht@netwerkbetersamen.nl.

Contactgegevens

ExpEx-Utrecht wordt begeleid door Hellen Houterman en Shannon IJkema. Je kunt het team bereiken per mail via expexutrecht@netwerkbetersamen.nl.

Ervaringsverhalen

Hulphond Boyke
Laurens schreef een mooie blog over zijn hulphond Boyke en zijn motivatie om maatje te worden. Die kun je hier lezen: Durf en ruimte om vooruit te kijken – Netwerk Beter Samen.

Nieuws uit de regio

Emiel, Robin, Sharon, Laurens, Fee, Hannah, Iris, Mirthe en Samyra haalden op 5 december hun certificaat en staan in de startblokken om aan de slag te gaan. Lees hier verder!