Ervaringskennis maken voor professionals

Tijdens de trainingsdagen bouwen we collectieve ervaringskennis op door onderling ervaringen uit te wisselen. Je reflecteert op het delen en inzetten van ervaringskennis en gaat ervaringskennis (naast praktijk- en wetenschappelijke kennis) in je werk en onze organisatie beter leren te positioneren. We gaan samen aan de slag om de olievlek te verspreiden en meer mensen mee te krijgen in onze veranderbeweging.

Voor wie

Medewerkers van een jeugdzorgorganisatie die samenwerken in een team en/of contact met cliënten hebben. De persoon is al bezig in de praktijk of op zijn minst in diens gedachten met de inzet van ervaringskennis. En is in ieder geval al overtuigd van het nut en het effect hiervan.

Professionals die gelijkwaardigheid, authenticiteit en openheid belangrijk vinden. Die zich herkennen in rollen als bruggenbouwer, bondgenoot, veranderaar en luis in de pels. Die nieuwe manieren van werken snel oppakken en mee willen denken hoe de aanpak beter kan.

Doelen

Na deze training:

  • Kun je het verschil tussen ervaring, ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid uitleggen
  • Kun je het delen van je ervaringen in contact met cliënten onderbouwen
  • Weet je hoe je ervaringskennis in je werk kunt positioneren
  • Laat je zien dat je mensen mee kunt nemen in onze emancipatie- en veranderbeweging
  • Heb je het gevoel jezelf te kunnen zijn in je werk en niet de enige te zijn die op deze nieuwe manier werkt

Opbouw

Dag 1 Kennismaken met ervaringskennis
In dag 1 maken we kennis met elkaar. De eerste samenkomst staan de begrippen ervaringsdeskundigheid en normaliseren centraal.

Dag 2 Sharing is caring: deel jouw ervaringen
In dag 2 worden ervaringen uit onze rugzak gedeeld en de inzet van ervaringskennis onderbouwd vanuit onderzoek.

Dag 3 In contact met je ervaring en de ander
In dag 3 bespreken we de functies en rollen van ervaringsdeskundigen, wisselen we ervaringen met de inzet van ervaringskennis uit en oefenen we praktijksituaties.

Dag 4 In teams en organisatie: gewoon doen met elkaar
In dag 4 spreken we over veiligheid in teams en stigma en gaan we aan de slag met tips voor implementatie in de organisatie.

Colofon

Deze training is gestart toen Lisa, Mohini en Mannus in FACT-teams van Intermetzo en Pluryn werkten. Samen met andere ervaringsdeskundige collega’s Michelle en Richard hebben ze een begin gemaakt met het ontwikkelen van ´Ervaringskennis inzetten, hoe dan?´. Hierna heeft Mannus met ExpEx trainer Lisa het traject uitgevoerd bij Youké en de training samen met Diantha doorontwikkeld vanuit het ErvaringsKennisTeam van Levvel.

Contact

Contact Mannus Boote via mannus.boote@expex.nl wanneer je deze training wilt inhuren voor jouw organisatie. Hij zal de aanvraag dan samen met één van de eerder genoemde Experienced Experts oppakken.