Mannus Boote

Terugkijkend op mijn nog korte carrière heb ik eigenlijk altijd gewerkt vanuit mijn eigen ervaringen. Tijdens mijn studie Algemene Sociale Wetenschappen deed ik dat als invaller op groepen van Lijn 5. Eerlijk gezegd deed ik toen maar wat, met loze opmerkingen als ‘ja ik ben ook uit huis geplaatst’. Maar dankzij de training ‘Werken met eigen ervaring’ heb ik geleerd om mijn eigen ervaringen op een functionele manier in te zetten.

Na mijn studie heb ik bij Kennisinstituut Movisie gewerkt als projectmedewerker jeugd. In drie jaar heb ik veel projecten uitgekozen waar ik vooral ook kon bouwen op mijn eigen ervaringen. Zo heb ik www.iedereenisanders.nl ontwikkeld voor homo- en transgenderjongeren. En heb ik van het podium gebruik gemaakt om ervaringsdeskundigheid in het sociale domein aan te wakkeren, bijvoorbeeld via de ‘Deskundig door ervaring’ Participatieprijs.

Momenteel werk ik als ambulant hoopverlener in een FACT-team van Intermetzo, als één van de weinige betaalde ervaringsdeskundigen in de jeugdhulp. Ik ben een uitzondering, een rol die best goed bij me past als probleemkind in het gezin en homojongen in een dorp. En toch ga ik er alles aan doen zodat ik over een paar jaar geen uitzondering meer ben. Zodat er heel veel ervaringsdeskundigen aan het werk zijn in de jeugdhulp en uiteindelijk alle hulpverleners hun eigen ervaringen goed inzetten.

Ik zou geen uitzondering moeten zijn.

Mannus Boote Trainer en Ambassadeur

Trainer

Eind 2013 werd ik gebeld door een collega van mijn oude casemanager. Ze waren in Gorinchem een project voor ervaringsdeskundigheid aan het starten en vroegen of ik mee wilde doen. Een omslagpunt voor mij: ik was niet meer de cliënt die hulp nodig had maar iemand die juist iets kon bieden met al mijn opgedane kennis en ervaring.

De samenkomsten voor de trainingen zijn de mooiste avonden van de week. We hebben allemaal zoveel dezelfde dingen meegemaakt in de jeugdhulp en kunnen tegelijkertijd zoveel leren van alle verschillen. Ik heb van mijn eigen rugzak alle zijvakken kunnen vullen met heel veel waardevolle kennis en ervaringen. En het dragen ervan is niet zwaarder geworden. Omdat ik heb geleerd hoe dit te doen, samen met een mooie groep collega’s uit de ExpEx family.

Ik heb inmiddels vele ExpEx hun ervaringen in zien zetten. De positieve invloed op jongeren, hulpverleners, politici en de jongeren zelf, geeft me zoveel kracht en inspiratie om door te gaan. Ooit heb ik in een lezing gezegd dat ik focking trots op de ExpEx ben en dat blijf ik zeggen. Totdat er zoveel ExpEx zijn dat deze hashtag trending is: #FockingTrots

Ik ben focking trots op de ExpEx!

Mannus Boote Ambassadeur en Trainer

Contact

Levvelen in de jeugdzorg

We zijn kennis gaan maken met elkaar door eigen ervaringen te delen, uit het heden en het verleden. We stelden ons kwetsbaar op en gingen naast elkaar staan. Wat er toen gebeurde is niet in woorden te omschrijven. Bekijk de video!

In gesprek over iedereenisanders.nl

Ik heb als afstudeerproject www.iedereenisanders.nl ontwikkeld voor homo- en transgenderjongeren. Dit was mijn allereerste tv-optreden.

Ervaringsverhalen

Nieuws

Ook interessant