Week van de ervaringsdeskundigheid in de jeugdzorg: 14-18 juni

3 juni 2021

Wie weet er als geen ander wat er in de jeugdzorg goed gaat én wat er beter moet? Precies, jongeren met ervaring in de jeugdzorg zelf! En hoe zet je jongerenparticipatie en ervaringsdeskundigheid op zo’n manier in dat het ook echt wat toevoegt? Samen hebben we die antwoorden.

Om die te delen organiseert NJR met verschillende partners Listen Up: deze week van jongerenparticipatie en ervaringsdeskundigheid in de jeugdzorg. ExpEx is bij verschillende sessies betrokken die we hieronder voor je op een rij hebben gezet. Check het programmaboekje voor meer, extra info is te vinden op njr.nl/listenup en bij vragen kan je mailen naar expertisebureau@njr.nl.

De hele week ontmoeten we elkaar in inspirerende en interactieve online sessies. Hierin delen we kennis en ervaringen, brainstormen we samen over oplossingen en gaan we nóg dieper in op de kracht van jongeren. Samen geven we jongerenparticipatie en de inzet van ervaringsdeskundigheid een impuls.

Wanneer: Elke dag van 14 juni 2021 t/m 18 juni 2021 tussen 15:00 en 19:00 uur.
Waar: Zoom
Voor wie: Iedereen die zich inzet (of wil inzetten) voor jeugdhulp! Professionals, bestuurders, beleidsmakers, ervaringsdeskundigen en jongeren: voor iedereen is er iets georganiseerd.
Kosten: Gratis


Jongerenparticipatie op regionaal niveau
Dinsdag 15 juni 15.00 – 16.30 met JONG doet mee, OZJ en Jeugdplatform Amsterdam

In deze workshop willen we praten met beleidsmedewerkers van gemeenten, regionale samenwerkingsverbanden en lokale bestuurders over participatie van jongeren op regionaal niveau. Hoe zorg je ervoor dat jongeren kunnen meepraten?

Een aantal regionale projecten zullen hun succesfactoren én vragen delen. Vervolgens kijken we naar hoe we kunnen zorgen dat jongeren structureel invloed kunnen uitoefenen.


Jongere als stakeholder in de jeugdhulp
Dinsdag 15 juni van 17.00 -18.30 met StroomOp

Tijdens deze workshop gaan we in gesprek met jongeren en professionals over wat volgens hen nodig is voor structurele samenwerking met jongeren als stakeholder en gelijkwaardige gesprekspartner.

We produceren samen een top 10 van do’s en don’ts, die iedereen kan inzetten die met jongeren en/of ervaringsdeskundigen wil samenwerken.


Ervaringskennis in je organisatie: in gesprek met bestuurders met ervaring
Woensdag 16 juni 17.00 – 18.00 met Levvel en Youz

Bij Levvel en Youz wordt ervaringskennis steeds beter benut. Een van de drijvende krachten hierachter is de eigen levenservaring van de bestuurders. In samenwerking met jongere ervaringsdeskundigen proberen zij voor een verandering in de organisatie te zorgen waarbij openheid, de-stigmatisering, normalisering en gelijkwaardigheid de basis ingrediënten zijn.

Tijdens deze interactieve workshop krijg je een blik in de keuken van Levvel en Youz en ben je getuige van de bijzondere samenwerking tussen de directie en ervaringsdeskundige jongeren. Hierbij wordt stilgestaan bij de eigen ervaring in het verleden en het heden van de bestuurders en de lessons learned van de inzet hiervan.  Je krijgt inzicht in hoe ervaringsdeskundigheid van jongeren én ervaring van medewerkers een plek krijgt in de organisatie.

Een cultuuromslag vraagt van iedereen durf, lef en kwetsbaarheid en vooral doen! Doe jij mee met ons?
Meld je hier aan!


Wat hebben jongeren nodig om echt te kunnen participeren in de jeugdzorg?
Donderdag 17 juni 16.00 – 17.30 met JongWijs

Generation Youthcare maakt zich sterk om de kwaliteit van jeugdzorg te verbeteren. We doen dit vanuit onze ervaring en nemen daarin passie, zorg en liefde mee. In deze sessie nemen we je mee in de voorwaarden om op een goede manier met jongeren samen te werken.

Je krijgt direct tips en tricks van jongeren. En je kunt live jouw vragen stellen. Als extraatje ga je zelf ervaren hoe het is om ervaringsdeskundige jongere te zijn.


Avond van de changemakers: van jongeren, voor jongeren.
Donderdag 17 juni 19.30 – 21.00 met Generation Youthcare

Je kunt deze avond kiezen wat je wilt doen:
– Jeugdzorg Pubquiz
– Workshop: Hoe vertel ik mijn verhaal
– Jeugdzorg Debat
– Meet up: gezellige bijeenkomst

Dit is een 4-in-1 sessie is van jongeren, voor jongeren. De pubquiz en de workshop zijn bedoeld voor jongeren. Anderen, inclusief ouders van jongeren uit de jeugdzorg, zijn welkom bij het Debat en de Meet-up!


Lancering onderzoek voor, door en over ervaringsdeskundigen in de jeugdzorg
Vrijdag 18 juni 15.00 – 16.30 met o.a. Stichting Alexander en het NJI

Ervaringsdeskundigheid is booming! Het wiel wordt op allerlei plekken uitgevonden. En de term wordt te pas en te onpas gebruikt. Daarom zijn wij op onderzoek uitgegaan. Na het doorspitten van onderzoek en het spreken van professionals zijn we vooral jongeren die hun ervaring inzetten van inzetten. Over de detentie en positie van ervaringsdeskundigheid en veel meer!

Het resultaat is een heel uitgebreid rapport wat we voor jullie hebben samengevat. Niemand heeft deze nog gelezen dus jullie krijgen de primeur! En we gaan graag met jullie in gesprek over de uitkomsten en vooral wie wat gaat doen om het verder te brengen. We zorgen er voor dat deze sessie een ervaring wordt. En dat de deelnemers geïnspireerd en in de actiestand naar huis gaan.