Workshopaanbod
ExpEx biedt verschillende workshops en voorlichtingen aan die onze ervaringsdeskundigen kunnen geven. Sommige workshops zijn regiogebonden, anderen kunnen door het hele land worden gegeven. Wilt u een workshop aanvragen voor uw organisatie of evenement? Neem dat contact op met info@expex.nl.
Voor het inhuren van deze workshops in jouw organisatie of op jullie event kan je een offerte aanvragen. Het minimumbedrag hiervoor is €500 en afhankelijk van het aantal trainers, voorbereidingsuren en reiskosten kan dit bijvoorbeeld ook €1000 worden.
Bejegening en aansluiting
Liefdevolle en Gelijkwaardige (jeugd)zorg
Liefdevolle en gelijkwaardige (jeugd)zorg is een workshop waarin we je meenemen hoe je de zorg voor een cliënt fijner kan maken. Dit doen we door eigen ervaringen te delen hoe er bij ons is aangesloten en er verbinding met een begeleider ontstond. Dat kwam vaak door kleine dingen die voor ons van grote betekenis zijn geweest. Moet je dan altijd buiten de regels om handelen?
Neem contact op met trainers Alynda en Mannus.
Ervaringskennis maken voor hulpverleners
Wil je ontdekken hoe je jouw persoonlijke levenservaringen kunt omzetten in waardevolle kennis voor je werk? Tijdens deze workshop leer je hoe je kennis uit je ervaring haalt, onderzoeken we manier hoe je dit in kunt zetten en en reflecteren we met elkaar op hoe je dit bewust kunt benutten. Doe mee en ervaar zelf de impact van ruimte maken voor je eigen ervaring en die van de ander. Meer info
Neem contact op met trainers Sabrina en Mannus.
Gelijkwaardig samenwerken
Hoe werk je gelijkwaardig samen op een manier dat de ander dat ook voelt? Michelle en Shannon nemen je tijdens deze workshop mee op een zoektocht naar antwoorden op deze vraag, door ervaringen en tips te delen. We zijn benieuwd wat jij al doet om een gelijkwaardige samenwerkingspartner te zijn en welke stap je daarin verder wilt zetten. Hoe kan je ondanks de verschillende rollen toch werken in gelijkwaardigheid? Kom het ervaren!
Neem contact op met trainer Shannon.
De uitgebreidere versie van deze training is te volgen bij Netwerk Beter Samen.
Preventie
Ervaringscafé & mini-docu Meet&Eat
In deze workshop nemen we jullie mee in de ins en outs van de Meet & Eats, de naam voor het ervaringscafé in Katwijk en Leiden. We testen jullie kennis en laten de mini-docu zien van Katwijkse vlogger Robbie V. en Leidse filmmaker Jan Stap, over de meerwaarde en de succesfactoren van deze vorm van informele steun waar jongeren zoveel uithalen. Ze leggen in deze film haarfijn uit waar dat ‘m nou in zit.
Neem contact op met Nelleke en Sanne .
Omgaan met Suïcidaliteit en Zelfbeschadiging
Onze workshop ‘Omgaan met suïcidaliteit en zelfbeschadiging’ is voor iedereen die te maken heeft met iemand die met deze, vaak onbegrepen, thema’s worstelt. Of het nou is in je werk of in je privé leven. In de preview van laten we je kennismaken met do’s en don’ts vanuit onze ervaringskennis. Meer info
Neem contact op met Alynda en Mylèn.
Het Begint Bij Mij: oude patronen en nieuwe inzichten in ouderschap
Wanneer je ouder wordt van een kind wil je de oude patronen in je familie doorbreken en trauma’s niet doorgeven aan je kinderen. Je hebt besloten dat je het anders wilt doen, maar hoe dan? Welke ouder wil jij voor je kind zijn? Tijdens Het Begint Bij Mij kom je tot inzichten wat ouderschap voor jou is. Meer info
Neem contact op met trainer Mohini.
Residentiële en gesloten jeugdzorg
Leergang kinderrechten
We willen kinderrechten meer centraal stellen in de residentiële jeugdzorg. Welke huisregels zijn bijvoorbeeld rechtvaardig en behouden autonomie van jongeren? En als we opvoeden in de jeugdzorg, wanneer is iets dan passende begrenzing in plaats van ongeoorloofde vrijheidsbeperking? Tijdens deze workshop verkennen we de antwoorden op deze vragen.
Meer info
Neem contact op met trainers Mohini en Fee.
Gesloten Jeugdzorg: Fly on the Wall
ExpEx doet een observerend onderzoek als een ‘vlieg op de muur’ op kleinschalige groepen, zodat we naast data ook observaties mee kunnen nemen om gezamenlijk te zorgen voor goede zorg. Ben je nieuwsgierig hoe we dit doen en hoe je zelf kunt samenwerken met ervaringsdeskundigen in onderzoek om de kwaliteit van zorg te verbeteren?
Neem contact op met trainers Mohini en Fee.
Diversiteit en inclusie
Spoedcursus cultuursensitief werken
Wat is cultuursensitief werken nou eigenlijk precies en waarom is het zo belangrijk? Op basis van kennis uit onze ervaring en wetenschap onderzoeken we hoe je de culturele achtergrond van een jongere en diens gezin goed kunt meenemen in je hulpverlening. Na deze workshop ben je je bewuster van de noodzaak en kracht van cultuursensitief werken en heb je handvatten om daarvoor eerste stappen te zetten. Maak een verschil door goed met verschillen om te gaan.
Neem contact op met trainers Sabrina en Mohini.
Spoedcursus genderidentiteit
Hoe praat je met (en luister je naar) de Trans Community? Wat bepaalt iemands genderidentiteit? Maak kennis met verschillende begrippen en verhalen binnen het thema gender, en waarom het zo belangrijk is om hier aandacht aan te besteden. We gaan in op de aannames en stigma’s die bestaan rond gender, hoe die ontstaan, en hoe iedereen er baat bij heeft als we die durven te doorbreken.
Neem contact op met trainer Tom.
Autisme Belevenis Circuit
Ervaar hoe het is om autisme te hebben met het Autisme Belevenis Circuit. Je krijgt van Floor van Insight Aut uitleg over de verschillen tussen een brein met en zonder autisme. En je doorloopt vervolgens doorloop enkele oefeningen uit het circuit.
Neem contact op met Floor.