Theatershow Valse Start van Moraya

12 februari 2024

Theatershow “Valse Start” gaat over onveilig opgroeien en de blijvende impact daarvan. In deze theatervoorstelling neemt Moraya je op muzikale wijze mee in haar persoonlijke reis. Moraya zoomt in op de gebreken in het Nederlandse zorgsysteem en de continue strijd om gelukkig te durven en mogen zijn. Ze maakt voelbaar hoe zij haar opvoeding als kind heeft beleefd en hoe het haar heeft gevormd tot wie ze nu is.

Het is ooit begonnen bij ExpEx met Dossier 107. Vanuit daar is ze meerdere nummers gaan schrijven, over haar jeugd en haar ervaringen in de jeugdzorg. Op verschillende evenementen heeft ze het gepresenteerd, zoals congressen en themabijeenkomsten. Afgelopen jaar is haar droom in vervulling gegaan en brengt ze nu het hele album uit. De theatervoorstelling is enerzijds een verlengde van het album, anderzijds ook een afsluiting voor haar. “Ik ben nu 25 jaar en ik wil het niet meer de hele tijd over mijn verleden hebben.” Ze heeft op een creatieve manier haar verhaal vormgegeven om terug te geven aan de jeugdzorg.  Het album is voor iedereen te beluisteren en kun je vinden op Spotify.

De theatervoorstelling is 25 februari. Daar vertelt ze nog één keer het verhaal achter het album. In een interview in NRC kun je daar meer over lezen.

De voorstelling gaat niet alleen in op de gebreken van het zorgsysteem, maar vooral op welke impact dat op haar heeft achtergelaten. Zowel als klein meisje, als nu als volwassen vrouw. De worsteling om jezelf te hervinden, haar innerlijke stem en geluk. Want hoe wordt je ooit nog gelukkig? Dat is de hamvraag van de voorstelling.

Er komt een nieuwe muziekale versie van Dossier 107 uit. De oorspronkelijke videoclip vind je hier en is in samenwerking met ExpEx gerealiseerd toen ze destijds meedeed aan het ervaringstheater en het nummer heeft geschreven. In het ervaringstheater heeft ze het toen voor het eerst gezongen.  

Poster theatershow valsestart moraya

Ze verlangt naar liefde en geluk, heeft de droom om ooit zelf een liefdevolle moeder te zijn. Maar de angst slaat haar om het hart. Want wat betekent een liefdevolle moeder zijn als je het zelf nooit hebt gekend?

Een valse start merk je als kind niet op, het overkomt je. Het verandert en vormt je. Een gebrek aan liefde en veiligheid zorgen voor emotionele blokkades, twijfel en zelfhaat. Pas als je ouder wordt en achterom kijkt zie je waar je staat en ontdek je de disbalans van het leven. Nu kun je het niet langer niet-weten.
Valse Start gaat over onveilig opgroeien en de blijvende impact daarvan.

In deze theatervoorstelling neemt Moraya je op muzikale wijze mee in haar persoonlijke reis. Moraya zoomt in op de gebreken in het Nederlandse zorgsysteem en de continue strijd om gelukkig te durven zijn. Ze maakt voelbaar hoe zij de jeugdzorg als kind heeft beleefd en hoe het haar heeft gevormd tot
wie ze nu is.

Op persoonlijke, muzikale en kwetsbare wijze laat ze zien dat ze het heeft overleefd en haar missie gevonden heeft. Met deze voorstelling wil ze jongeren en kinderen een stem geven en inspireren om hun
dromen na te jagen.

Koop je kaarten op moraya.nl.

Ben je benieuwd naar Moraya’s muziek, luister dan op Spotify.