Pick your battles: Nutteloze regels in de jeugdzorg

7 juli 2020

Ietwat verontwaardigd vroeg ik mijn groepsleider waarom kinderen mogen roken op de groep. ´Pick your battles,´ antwoordde zij.

De sigaretten waren de strijd niet waard. In plaats daarvan vochten we op maandag om een broodje kaas, want hartig moet voor zoet. Op dinsdag onenigheid om het rustuur, omdat die elke dag per se moet. Op woensdag kregen we ruzie, omdat ik nog vijf minuten wilde blijven liggen. Op donderdag ging de energie naar tosti´s, want die mogen alleen in het weekend. Op vrijdag klonk discussie, want een broek met scheuren is provocerend. Op zaterdag stennis, omdat twaalf minuten telefoneren met mijn moeder twee minuten over tijd is. En op zondag opwinding, omdat petten op de groep niet zijn toegestaan.

Pick your battles, want de dagelijkse gevechten zijn inderdaad gewoon gekozen. Elke zinloze regel die instellingen handhaven bepaalt de sfeer op de groep en de invulling van de dag. We moeten stoppen met doen alsof pizza eten met mes en vork jongeren gedisciplineerd maakt. In plaats daarvan leidt het af van de problemen die jongeren daadwerkelijk hebben.

Ik had liever zelf mijn gevechten gekozen, dan had mijn energie niet gezeten in strijden om tosti’s. In plaats daarvan had ik die energie misschien kunnen steken in mezelf. Jongeren uit de jeugdzorg hebben echt relevantere draken te bevechten dan de beheersing van de mensen waar ze afhankelijk van zijn.

Laat het geraamte van het concept vooral staan. Pick your battles. Maar laat de jongeren voortaan zelf kiezen welke strijden zij willen leveren.

Deze blog verscheen eerder op Jason’s LinkedIn. Jason heeft hier ook op onze site al eens eerder een blog over geschreven: Vijf broodregels in jeugdzorginstellingen.