Depressie? Zo gefixt!

29 januari 2024

ExpEx Kalijn heeft vanuit eigen ervaring een blog geschreven over depressie. Niet-helpende adviezen en opmerkingen komen vaak voort uit onwetendheid. Door het delen van ervaringen kun je elkaar en jezelf beter leren begrijpen en taboes doorbreken.

Tenminste, als je de resultaten op Google mag geloven. Laatst ging ik voor de grap mijn diagnose depressie opzoeken op de zoekmachine. Daar werd mij verteld dat als je gezond eet, genoeg sport en voldoende structuur hebt in je leven, je vanzelf van je depressie afkomt. De adviezen beloofden zelfs je binnen 8 maanden helemaal van je depressie helemaal afgeholpen te hebben. Voor een aantal mensen helpt dit gelukkig ook, maar voor een groot deel is dit helaas niet het geval. Als je nog even verder leest wordt je opeens bang gemaakt voor een op de loer liggende psychose als je depressie te extreem dreigt te worden. Ik hoor je nu denken, maar wat dan met degene die hier tussen vallen? Die na 8 maanden ploeteren nog steeds dealen met depressie en waarbij sporten en structuur niet helpt, omdat dit simpelweg niet mogelijk is door hun depressie. 

Wat ik persoonlijk mis in de omschrijvingen die op Google, social media en in het nieuws te vinden zijn, is de veelzijdigheid van het hebben van depressie. Zo is het vaak niet zwart-wit dat je je of somber voelt of gelukkig. Vaak is het in zekere mate een combinatie van elkaar waarbij het ene moment het ene gevoel de ander overheerst. Voor mensen met depressie is het zeker waar dat somberheid vaak de overhand heeft, maar dit betekent niet dat we de hele dag maar onder een dekentje in ons bed liggen. Veel mensen die te maken hebben met een depressie hebben dan ook last van schuldgevoelens. Ik was laatst op de verjaardag van mijn beste vriendin waar ik de hele avond uitbundig en leuk met iedereen heb staan dansen. Na de avond kwam mijn vriendin opgewekt naar mij toe en zei: ‘Wat fijn dat je weer zo gelukkig bent, van je depressie is niks meer te merken’. Dit maakte mij heel onzeker en liet mij over van alles twijfelen. Vragen zoals ‘stel ik me te veel aan?’ of ‘is mijn depressie wel echt?’ kwamen naar voren. Wat zij echter niet wist is dat ik de dagen voor het feest amper iets heb kunnen eten of mijn kamer uit ben geweest, omdat ik simpelweg de energie er niet voor kon maken. Dit onbegrip, of eerder gezegd onwetendheid, komt vaak uit een plekje van liefde. Ze bedoelen het goed en willen graag dat je beter wordt. Dit kan echter soms nog meer schuldgevoelens opleveren, omdat je het gevoel hebt dat je te langzaam aan het herstellen bent.

Wat ik graag aan de lezers van dit stuk zou willen meegeven is dat depressie en herstel van ervan er voor iedereen anders uitziet. Er is (helaas) geen snelle fix om het op te lossen en herstel is vaak niet lineair. Dus heb jij iemand in jouw omgeving die te maken heeft met een depressie of heb je er zelf mee te maken? Dan daag ik je uit om het gesprek aan te gaan over wat depressie voor een ander of jezelf betekent. Zo zal je zien dat je samen op meer inzichten komt dan je misschien eerst had verwacht en kan je op die manier de ander of jezelf beter leren begrijpen. En zo hopelijk het taboe op depressie iets verlichten.


Wil je meer lezen over hoe je met iemand die een depressie heeft kan praten? Zie de onderstaande links: