Vijf broodregels in jeugdzorginstellingen
Als je voor het eerst gaat wonen of werken op een groep zijn er een aantal dingen die je moet weten. Ken je deze vanzelfsprekende regels niet, dan kan dat voor ongemakkelijke momenten zorgen. Ik vroeg jongeren en medewerkers naar de meest nutteloze regels waar zij tegenaan zijn gelopen. Veel van deze regels gingen over… brood.
Dus om ervoor te zorgen dat we allemaal de vijf broodregels goed kennen, staan ze hier op een rijtje. Dan kan je straks probleemloos en zonder sancties aanschuiven bij het ontbijt of de lunch! Bespaar jezelf een ritje naar de separeercel en lees ze even door.
1. Dubbel beleg
Deze regel geldt in heel wat instellingen, en is daarom ook de eerste regel die we echt bespreken moeten. Is het dinsdagochtend en heb je trek in een broodje met chocoladepasta en hagelslag, of pindakaas met jam, zet dat dan maar heel gauw uit je hoofd. Het moment dat je hagelslagjes de chocoladepasta raken heb je een sanctie of moet je je broodje weg gooien. Niet doen, dus!
2. Eerst hartig dan zoet
Toen ik deze regel voor het eerst hoorde dacht ik oprecht dat het een grap was. Dat was het dus niet. Volgens deze regel moet je eerst een broodje met hartig beleg nemen voor je een broodje met zoet beleg mag. Dus eerst een broodje kaas, dan pas een broodje chocoladepasta. Ben je een vegetariër die geen kaas lust, dan krijg je het in instellingen die deze regel hanteren nog zwaar. Succes!
Ben je een vegetariër die geen kaas lust, dan krijg je het in instellingen die deze regel hanteren nog zwaar.
3. Brood met mes en vork
Omdat we werken met jongeren uit ‘kansloze gezinnen’ komt het nog wel eens voor dat een instelling het noodzakelijk vindt dat jongeren etiquette leren. Dat betekent eten met mes en vork. Brood is daar geen uitzondering in (pizza en roti overigens ook niet). Voortaan dus je broodje met mes en vork eten, zoals ieder instellingsgecultiveerd mens.
4. Eerst bruin brood bij de lunch
Bruin brood is gezonder. Althans, dat is mij ooit verteld en jou waarschijnlijk ook. In instellingen moet je de lunch openen met een bruin broodje. Dat is gezond. Wat je daarna doet mag je zelf bepalen. Gooi je na je eerste bruine broodje nog 12 sneetjes wit brood in je mik met dikke lagen chocoladepasta, dan is dat prima. Je hebt immers een gezond bruin broodje gegeten.
5. Niet stapelen
Een sneetje, beleg, nog een sneetje erboven op, en het broodje door midden snijden? Tegen de regels. In instellingen eet je een sneetje tegelijk. Voordeel: Je kan dit wel een stuk makkelijker met mes en vork! Voortaan geen brood stapelen. Als je dit tijdens het eten doet zal iedereen aan tafel bevriezen en met angstige blik naar de groepsleider kijken. Doe maar niet.
Nu je de vijf broodregels kent ben je voorbereid voor het ontbijt en de lunch in iedere instelling! Check je wel even of de persoon die verantwoordelijk was voor het brood in de vriezer het brood er gisteravond daadwerkelijk uit heeft gehaald? Eetsmakelijk!