Midden-Holland tegen eenzaamheid
Tijdens de Week tegen Eenzaamheid, dit jaar van 28 september tot en met 4 oktober, besteedde ExpEx Midden-Holland extra aandacht voor het thema eenzaamheid. Op de instagrampagina werden elke dag informatieve posts gedeeld en op de verschillende locaties van Midden-Holland werden extra ervaringscafés georganiseerd.
Eenzaamheid
Eenzaamheid betekent dat je je niet verbonden voelt. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Dat gaat vaak gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten. Het kan een behoorlijke impact op je leven hebben. En dat weten veel van ons maar al te goed uit eigen ervaring.
Dat is ook één van de redenen dat we ooit zijn gestart met het organiseren van ervaringscafés. Je verbonden willen voelen met anderen is niet gebonden aan een dag en tijd. Dat speelt bij ieder mens, dagelijks. Dus hebben we daar dan ook het hele jaar aandacht voor.
In de Week tegen Eenzaamheid wilden we er graag nóg wat extra aandacht aan besteden. Tijdens de 5 ervaringscafés deze week werd er samen gegeten.
Wist je dat…?
Eenzaamheid is een term die vaak wordt genoemd in combinatie met ‘alleen zijn’.
Belangrijk is om te noemen dat ‘alleen zijn’ een fysieke staat is en daarmee objectief.
‘Eenzaamheid’ gaat om een emotioneel gevoel en is daarmee ook voor iedereen anders.
En het kan inderdaad samengaan. Als je een dag geen mensen om je heen hebt, kan de één dat heel fijn vinden, terwijl de ander zich alleen voelt. Wanneer je geen mensen om je heen hebt bij wie je je fijn voelt, kan je je alleen en eenzaam voelen.
Waar we niet altijd bij stilstaan, is dat je je ook eenzaam kan voelen als je wél mensen om je heen hebt. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar vanuit eigen ervaring kan ik bevestigen dat dat echt kan.
Want als mensen niet snappen hoe rot je je voelt, als het weg wordt gewuifd wanneer je aangeeft ‘het’ niet te zien zitten, ze niet herkennen dat je met een masker oploopt, niet kunnen begrijpen dat het hard werken is als je tegen bijvoorbeeld een depressie vecht, als je je anders dan anderen voelt, als je je er niet bij voelt horen (ook al zegt men dat het wel zo is)…. dat zijn allemaal redenen waardoor je je eenzaam kan voelen. En dat is een erg moeilijk gevoel. Wat alleen kan voelen, ook al ben je dat niet letterlijk.
Dus laten we hier samen oog voor hebben. En een beetje op elkaar letten. Eenzaamheid kan je niet aan iemand zien. Dus maak het eens bespreekbaar. Ook bij mensen die niet alleen zijn. Dat had mij erg geholpen!
Ervaringsverhaal Serena
Afsluiting
Wil je meer informatieve posts en ervaringsverhalen over dit thema lezen? Hier vind je het overzichtsartikel van de themamaand die we vorig jaar op de landelijke instagrampagina deden.