ExpEx in gesprek met Koningin Máxima over ervaringsdeskundigheid

Experienced Experts waren bij een werkbezoek van Koningin Máxima en Staatssecretaris Blokhuis aan een middelbare school in Den Haag. We hebben gesproken over wat er nodig is voor mentale gezondheid, waaronder de inzet van ervaringsdeskundigheid en werken vanuit gelijkwaardigheid.

Nicky en Mannus hebben de aanwezigen vertelt over onze training ‘werken met je eigen ervaring’. Maar vooral ook onze dromen: een samenleving zonder stigma, waarin we meer herstel ondersteunend en talentgericht werken. We hebben onze wens uitgesproken dat ervaringskennis een gelijkwaardige positie krijgt en ervaringswerk niet zo ‘bijzonder’ blijft zoals nu. Maar dat het een competentie is voor iedereen die met jongeren werkt, want ook docenten en hulpverleners hebben een bron van ervaringskennis die meer benut kan worden.

“We lijken meer op elkaar dan dat we verschillen.”

We hadden een mooi gesprek over normaliseren in plaats van problematiseren. Ons werd op het hart gedrukt dat naast evidence based onderzoek en methoden, ook onze subjectieve data erg van belang is. En natuurlijk kwamen deze middag de wachtlijsten en de harde overgang van 18- naar 18+ ook weer aan bod. Wat ons betreft juist momenten dat ook ervaringswerkers ondersteuning kunnen bieden aan jongeren, bijvoorbeeld met een herstelgerichte wachtlijstcoaching of het maken van een toekomstplan.

Paul Blokhuis haalde het mentale preventie akkoord voor jongeren aan, waar wij bij FNO Geestkracht bij betrokken zijn. En dat we met o.a. de NJR en MIND meedenken bij de Hervormingsagenda van het Ministerie.
Zie ook het verslag op de LinkedIN van de staatssecretaris.

Staatssecretaris Blokhuis: “Het mooie vind ik dat het niet alleen voor, maar ook door jongeren georganiseerd wordt. Hierdoor kunnen jongeren met elkaar het gesprek voeren en van elkaar leren.”

Deze middag werden er meer inspirerende voorbeelden besproken. Bijvoorbeeld voorlichting op scholen door peer educators van Diversion en de Jimmy’s uit Groningen. We waren het er allemaal over eens hoe belangrijk het is dat ondersteuning laagdrempelig is. Dat je op school met iemand moet kunnen praten of zonder verwijzing van de huisarts ergens wilt binnenlopen.
Lees meer hierover op de website van MIND en in het artikel van LINDA.

mind20210929 317 GEKNIPT
Foto credits: MIND l Robin Utrecht