Inkijkje in corona-tijd: ExpEx in online fototentoonstelling

Afgelopen periode hebben verschillende ExpEx uit Amsterdam meegedaan aan het project Stay Strong Photo Stories, wat ontstond toen Nederland midden in de COVID- 19-periode verkeerde.

Aan de hand van vier (online) fotografie workshops werkten de deelnemers aan concrete opdrachten waarin ze met beelden een verhaal vertellen en hun dagelijkse leven in beeld brengen. Deze online tentoonstelling is het resultaat van de workshops van de verschillende groepen. Ze laten zien wat de deelnemers heeft bezig gehouden in deze onzekere tijd. Onderwerpen als natuur, liefde, eenzaamheid en hoop komen voorbij, maar ook sporten, koken, en muziek blijken belangrijk te zijn. Daarnaast is er veel binnenshuis gefotografeerd. ️

Hieronder staan drie foto’s die onze ExpEx gemaakt hebben tijdens dit project, en hun uitleg bij de foto. Maar dit zijn niet de enige foto’s die zij gemaakt hebben, er zijn er meer. Die foto’s, en die van de andere deelnemers aan het project, zijn te zien in deze online tentoonstelling. Neem een kijkje en zie de creativiteit die deze jongeren hebben gevonden tijdens deze uitdagende tijd.

Het meest waardevolle van de online fotografie workshops van het project Stay Strong Photo Stories, is dat ik door het fotograferen aan de hand van thema’s veel bewuster ben gaan kijken naar de wereld om mij heen en meer ben gaan inzien wat er in deze periode nou écht belangrijk voor mij is. Het was heel inspiratievol om een kijkje te mogen nemen in de werkwijze van andere cursisten, waaronder mede-ExpEx, en te kunnen leren van elkaars visie op deze vreemde periode waarin we zitten. De soortgelijke thematieken, als natuur, liefde, eenzaamheid en hoop, die naar voren kwamen, werkten heel verbindend en deden me doen beseffen hoe dankbaar ik mag zijn voor de alledaagse dingen in het leven!

Lotte

Moraya

Stay Strong Photo Stories Moraya

Soms gaat het niet om wat er is maar om wat je ziet. Huizen, een boom, de maan en wolken. Ik zie meer, ik zie het sprookje van vroeger waar ik nog geen beeld bij kon vormen.

Moraya

Nathalie

Stay Strong Photo Stories Nathalie

De piano die op vele stations staat. Ik zag deze man vol passie prachtig piano spelen. Ik heb al vele mooie dingen in verschillende stations voorbij horen komen van jong tot oud, hierom en omdat het echt voor iedereen toegankelijk is en er ook gebruik van wordt gemaakt geeft het mij altijd een positief en blij gevoel.

Nathalie

Lotte

Foto van regen in tuin

Regen is voor mij een blijk van hoop. Ik heb enorme klimaatzorgen en zorgen over het toekomstperspectief van de wereld. Denk aan de opwarming, periodes van extreme droogte e.d. Ik geniet dan ook écht volledig als ik de regen zie vallen op de tegels in onze tuin. Een hoopvolle gedachte is voor mij dat de natuur zichzelf kan herstellen en we wellicht onze schade aan de wereld kunnen indammen door mee te denken met de natuur in wat die nodig heeft. Zeker in de coronatijd ben ik erg gaan piekeren over de toestand van de aarde en is de bewustwording hiervan nog groter geworden, maar heeft mijn pessimistische houding ook ruimte gekregen voor hoopvolle gedachten en maakbaarheid.

Lotte

Afgelopen mei is de eerste editie van het project van start gegaan onder leiding van Karine Versluis (Picture Bridge Foundation). Karine Versluis is documentaire fotograaf, sociaal werker en initiatiefnemer van participatieve projecten.

Door middel van fotografie en verhalen legt Stay Strong Photo Stories verbindingen tussen mensen van verschillende groepen, leeftijden en achtergronden. Zoals de kunstenaars van i-psy art therapy open atelier program, de ervaringsdeskundigen van ExpEx, en de jonge statushouders van Startblok Elzenhage en Warm Welkom.