Ervaringstheater on tour: sta jij op tegen onrecht?

5 september 2023

We kennen allemaal de ervaringen van jongeren uit de jeugdzorg die er op hun 18e alleen voor komen te staan en zelfs dakloos worden. Dat hen dit schade toebrengt, maar ook onze samenleving, is helaas ook bekend. En dat is pijnlijk voor de jongeren en ook frustrerend voor degene die hen probeert te helpen. We praten hier al heel lang over, dus het is tijd om met elkaar in actie te komen om 18 uit de jeugdwet te krijgen!

In eerdere voorstellingen die we hierover maakten, hebben we hulpverleners geraakt om anders te werken. Zij maken steeds vaker eerder een toekomstplan met de jongere en nemen de Big 5 als basis (support, wonen, school & werk, inkomen en welzijn). Maar je kunt vaak geen hulp blijven ontvangen van je vertrouwde contactpersoon tot je basis goed op orde is. Dus zolang de Jeugdwet tot achttien jaar geldt en het onduidelijk is hoe of zelfs wordt ontmoedigd om verlengde jeugdhulp aan te vragen, is het probleem niet opgelost.

Gebaseerd op Antigone: zij die in opstand komt

We nemen als basis voor onze voorstelling het oude Griekse toneelstuk Antigone. Tijdens de voorstelling nemen we je mee in de verhaallijn, maar mocht je vast nieuwsgierig zijn naar de originele versie, dan kun je deze animatievideo kijken. 

Antigone: “Wanneer de wet niet al haar burgers dient maar er mensen slachtoffer worden van een kapot systeem. Dan rijst de vraag: waar ligt de grens van mijn geweten, wanneer mijn eigen familie schade oploopt? Wat zijn de mogelijkheden om ons moreel kompas te volgen en welke acties ben je bereid te ondernemen om te strijden voor verandering? Ik wil samen opstaan tegen onrecht. U ook?

De twee broers en twee zussen uit het oude Griekenland zijn in onze hedendaagse versie drie zusjes die in de jeugdzorg zijn gekomen, maar ieder een ander traject doorlopen: de één woont bij een liefdevol adoptiegezin, de ander komt in de gesloten jeugdzorg terecht en de derde verhuisde tussen een aantal pleeggezinnen en wil graag een begeleid wonen traject binnen de verlengde jeugdzorg. We volgen ook de jeugdrechter die verantwoordelijk is voor hun dossiers en moeilijke besluiten moet maken omdat ze bijna achttien worden. Kan voorkomen worden dat er nog grotere verschillen qua ontwikkelkansen gaan ontstaan tussen de zusjes? Wie is er verantwoordelijk en wie komt er voor hen op?

Praktische info en aanmelden

Publiek

We nodigen iedereen uit die op welke manier dan ook met jongeren werkt of zich zorgen maakt om hen. Niet alleen jeugdhulpverleners zijn welkom, juist ook beleidsmakers van instellingen en gemeenten. In het bijzonder nodigen we politici uit, van gemeenten maar ook de Tweede Kamer. Eigenlijk hopen we dat iedereen die op welke wijze dan ook betrokken is bij het welzijn van jongeren, zich bij ons aansluit. Want samen kunnen we als krachtige gemeenschap zaken echt ten goede veranderen voor jongeren!

Data en locaties

We spelen onze voorstelling op de volgende data en locaties:

  • Donderdag 26 oktober – Het Koorenhuis Den Haag (uitverkocht)
  • Donderdag 9 november – Arto Theater Schoonhoven (uitverkocht)
  • Zondag 19 november – Imperium Theater Leiden (uitverkocht)
  • Donderdag 23 november – Auditorium Hogeschool Rotterdam Kralingse Zoom
  • Zondag 26 november – Theater de Willem Papendrecht

De zaal opent om 19.30, waar we om 20.00 onze voorstelling starten. Om 21.30 hebben we een kort nagesprek en daarna praten we graag met je door terwijl we proosten op een toekomst zonder dat we jongeren op hun achttiende laten vallen.

Meld je nu aan!

Er is maar een beperkt aantal plaatsen, dus reserveer snel je stoel via dit formulier.

Meer info over ervaringstheater

Deze voorstelling wordt ontwikkeld door Suzanne Glasbergen van Stichting Future the crowd. In opdracht van KernKracht en mede mogelijk gemaakt door het Bovenregionale Expertise Netwerk Zuid-west (BREN).

Ons ervaringstheater maken we met jongvolwassenen en hulpverleners. Ons collectieve verhaal maken we op basis van onze eigen ervaringskennis.

Wil je meer weten over onze aanpak hoe we in maar drie ontwikkeldagen met elkaar een voorstelling ontwikkelen? Lees dan meer over onze aanpak op www.expex.nl/ervaringstheater.