Begonnen als maatje, nu vrienden en collega’s

9 december 2023

Vanuit ExpEx bieden we maatjestrajecten aan. Als maatje bied je onder andere steun, herkenning, en een luisterend oor. Samen een wandelingetje maken, een spelletje spelen of ergens koffie drinken, er is van alles mogelijk. Soms groeit het maatjescontact uit tot vriendschap of zelfs collega’s!

Vriendschap

“Toen ik voor het eerst bij ExpEx kwam, zat ik in een periode zonder werk, dagbesteding of studie. Dat was best lastig, vooral omdat ik net vader was geworden. Gelukkig had ik Ravi als mijn maatje via ExpEx, en dat heeft echt een groot verschil gemaakt.

Dankzij Ravi vond ik weer dagbesteding en werk als schilder, wat ik vijf jaar met plezier heb gedaan. Het mooie was dat hij me ook na het officiële traject bleef helpen en advies gaf.

Onze band groeide uit tot een echte vriendschap, waarin we elkaars problemen delen, voor elkaar zorgen en elkaar tips geven.

Mijn ervaring met Ravi als maatje was niet alleen goed voor mijn werk, maar het leverde ook een blijvende vriendschap op. Ik ben blij dat hij er voor me was, en het heeft echt mijn leven veranderd.”

Lees het hele verhaal over hoe het maatjestraject met Ravi uitgroeide tot vriendschap.

Collega

“Nadat ik voor lange tijd opgenomen was geweest in de jeugdzorg, kreeg ik hulp van een ervaringsdeskundige: Sanne Dierick. Voor het eerst in mijn zorgtraject voelde ik mij écht begrepen en gehoord. Sanne had niet enkel uit een boekje geleerd, maar had ook iets soortgelijks meegemaakt als ik.

Voor het eerst in mijn zorgtraject voelde ik mij écht begrepen en gehoord. Sanne had niet enkel uit een boekje geleerd, maar had ook iets soortgelijks meegemaakt als ik.

Doordat ze patronen bij mij herkende, prikte ze door elk smoesje heen. Dat was soms irritant en confronterend, omdat ik wist dat ze gelijk had. Toch zette het me vaak aan het denken. De herkenning en erkenning die Sanne me bood, zorgde voor een vertrouwd en begrepen gevoel. Ik voelde mij minder alleen in mijn kwetsbaarheid. Daarnaast wakkerde Sanne ook een ander deel in mij aan. Ze motiveerde me om te onderzoeken waar mijn krachten lagen en waar ik ’s ochtends voor uit bed wilde komen.”

Lees Carlijns verhaal over hoe ze van maatje doorgroeide tot ExpEx en collega van Sanne.

Dit artikel is onderdeel van ons jubileum magazine. Lees en blader er door op deze pagina.