ExpEx logo: meer dan een poppetje

11 december 2023

ExpEx trainer Ravi Debisarun was ExpEx van het eerste uur. Hij bedacht zowel de naam als het logo dat we sindsdien gebruiken en waar we nu bekend mee zijn. Ravi vertelt hoe beide tot stand zijn gekomen en schrijft een hartverwarmende boodschap.

Tien jaar geleden begon een reis die de jeugdzorg zou veranderen. Een reis die begon tijdens een onderzoek naar 18-/18+. Tijdens dit onderzoek merkten we dat hulpverleners met dezelfde ervaring ontbraken. De woorden “wij begrijpen hoe jij je voelt” kwamen niet oprecht over als je het niet zelf had meegemaakt. Daarom ontstond het idee om zelf die mensen te worden: “ervaringsdeskundigen”. Wat begon als een zoektocht naar de ontbrekende schakel in de hulpverlening, groeide uit tot een krachtige beweging genaamd ExpEx – Experienced Experts.

Hoewel ik destijds niet kon bevatten hoe groot we zouden worden, is het wel groots aangepakt. Jongeren moesten getraind worden, er moest een naam en logo komen. Zo begon de zoektocht naar een naam die niet alleen woorden omvatte, maar ook het gevoel van ervaring en expertise uitdrukte. Als bedenker van de naam “ExpEx” herinner ik me de discussies over “Eddies”, oftewel ED van ErvaringsDeskundige en dan in het meervoud. Het voelde niet goed. Sterker nog, ik voelde me kleiner en niet volledig gewaardeerd. Dit bracht direct het besef met zich mee dat we meer wilden zijn. De naam ExpEx werd niet zomaar gekozen. Samen met mijn zusje werd ‘ervaringsdeskundigheid’ vertaald naar het Engels, en zo ontstond Experienced Experts, afgekort tot ExpEx.

Tijdens de eerste officiële training zagen we voorbeelden van andere logo’s die niet het onze waren, maar wel onze naam droegen. Dit leidde tot discussies over het logo van ExpEx en de verschillende opties die werden overwogen. Met creativiteit en vastberadenheid kreeg ik de kans om ons eigen logo te ontwerpen. Thuis, zonder enig idee hoe ik moest beginnen, begon ik te krabbelen. Het was als vroeger, wanneer ik niet wist wat ik wilde tekenen. Lijnen krassen, hopend dat er iets zou ontstaan. En dat gebeurde. Uiteindelijk ontstond het hartverwarmende logo, waar twee mensen elkaar omhelzen met een glimlach. Een vriendin met ervaring in de jeugdhulpverlening hielp me het idee tot leven te brengen. Positieve feedback volgde, en zo werd het logo officieel. Het was niet zomaar een grafisch element; het was een weerspiegeling van wie we zijn en waar we voor staan. Het vertelt het verhaal van jongeren die begrijpen, die hun kracht delen met degenen die het nodig hebben.

Nu, tien jaar later, kijken we terug op de reis die ExpEx heeft doorgemaakt. Het is niet alleen een herkenbare naam en een logo meer; het is een beweging die een blijvende impact heeft op de jeugdzorg. Als bedenker van de naam en ontwerper van het logo ben ik trots op wat we hebben bereikt en kijk ik vol enthousiasme uit naar de toekomst, waar we blijven omarmen, ervaren en inspireren. ExpEx is niet alleen een organisatie; het is een gemeenschap van mensen met een gedeelde ervaring, die samen een verschil maken in het leven van jongeren en vol verwachting uitkijken naar de toekomst, waar ExpEx blijft omarmen, ervaren en inspireren.

En daarom wil ik afsluiten met een krachtige boodschap: wat kan ik zeggen behalve een enorm hartelijk dankjewel? Dankjewel voor het inzicht dat er meerdere wegen zijn om te bewandelen, en dat iedereen zijn eigen unieke pad heeft. Dankjewel voor de mogelijkheden die jullie hebben gecreëerd, mogelijkheden waarvan ik vroeger alleen durfde te dromen. Jullie steun, inzet en toewijding hebben mijn leven op manieren beïnvloed die moeilijk in woorden te vatten zijn.

Ik sta hier nu, op een plek waar ik wil staan, en dat is mede dankzij jullie. Dankjewel voor alles wat jullie hebben gedaan en blijven doen. Jullie hebben een verschil gemaakt in mijn leven en in dat van velen. Mijn oprechte dankbaarheid gaat uit naar elk lid van ExpEx. Jullie zijn geweldig, en ik ben zo dankbaar voor de positieve veranderingen die jullie hebben gebracht.

Dit artikel is onderdeel van ons jubileum magazine. Lees en blader er door op deze pagina.