Van maatje tot ExpEx tot collega

Carlijn:

Nadat ik voor lange tijd opgenomen was geweest in de jeugdzorg, kreeg ik hulp van een ervaringsdeskundige: Sanne Dierick. Voor het eerst in mijn zorgtraject voelde ik mij écht begrepen en gehoord. Sanne had niet enkel uit een boekje geleerd, maar had ook iets soortgelijks meegemaakt als ik.

Doordat ze patronen bij mij herkende, prikte ze door elk smoesje heen. Dat was soms irritant en confronterend, omdat ik wist dat ze gelijk had. Toch zette het me vaak aan het denken. De herkenning en erkenning die Sanne me bood, zorgde voor een vertrouwd en begrepen gevoel. Ik voelde mij minder alleen in mijn kwetsbaarheid. Daarnaast wakkerde Sanne ook een ander deel in mij aan. Ze motiveerde me om te onderzoeken waar mijn krachten lagen en waar ik ’s ochtends voor uit bed wilde komen.

Sanne lichtte mij in over de ExpEx training en al gauw meldde ik mij aan. Het gaf me een goed gevoel dat ik mijn ervaring kon inzetten tot iets krachtigs en dat alle nare obstakels in mijn leven toch niet voor niets waren geweest.

Het is en blijft bijzonder hoe de band tussen Sanne en mij is geëvolueerd: van maatje tot collega en mede-hoopverlener. Het voelt alsof Sanne het stokje aan mij doorgaf en datzelfde stokje hoop ik door te kunnen geven aan de volgende dappere strijder.