Geslaagde ExpEx 2022

1 maart 2023

In 2022 zijn in alle regio’s basistrainingen gegeven! In zeven regio’s is de basistraining ‘Werken met Eigen Ervaring als ExpEx succesvol afgerond en hebben de deelnemers hun certificaat ontvangen tijdens een feestelijke bijeenkomst. Tijd om onze ExpEx voor te stellen!

Utrecht

Negen jongeren hebben op maandagavond 5 december 2022 hun ExpEx-certificaat ontvangen. Ze hebben met succes de training tot ervaringsdeskundige afgerond. Emiel, Robin, Sharon, Laurens, Fee, Hannah, Iris, Mirthe en Samyra staan in de startblokken om aan de slag te gaan.

geslaagde groep utrecht 2022

Het is de eerste groep jongeren die in Utrecht opgeleid is. De jongeren startten in september met de training die ontwikkeld is door stichting KernKracht. In twaalf bijeenkomsten leerden ze hun eigen ervaring in onder andere de jeugdzorg of de ggz, te gebruiken en in te zetten. De ExpEx’s kunnen en willen aan de slag als maatje voor andere jongeren, maar kunnen ook adviseren bij gemeentes of zorgorganisaties of voorlichting geven.

ExpEx is een landelijke organisatie van jongeren die zelf ervaring hebben in de jeugdhulp en zich op allerlei manieren inzetten. Er is een landelijke pool van trainers, er zijn ambassadeurs en partners. Inmiddels zijn er in acht regio’s ExpEx-groepen.

Het project ExpEx-Utrecht is een samenwerking van verschillende partijen: Netwerk Beter Samen, Youké, Timon, Samen Veilig Midden Nederland, Lectoraat jeugd, Hogeschool Utrecht opleiding social work, BSA jeugdhulp, De Rading, gemeente Utrecht en Koos Utrecht. Met enkele organisaties lopen nog gesprekken over deelname. Netwerk Beter Samen is de uitvoerende partij.

De groep blijft komend jaar maandelijks bij elkaar komen voor overleg, themabijeenkomsten, intervisie en inspiratie.

Gisteren werd ook het projectteam dat de groep gaat begeleiden bekendgemaakt. Shannon IJkema, co-trainer van de groep, wordt projectmedewerker. Tilly van Uffelen is projectleider.

Organisaties die zich willen aansluiten zijn nog welkom. Voor vragen, informatie en afstemming over het inzetten van de Utrechtse ExpEx kun je mailen naar expexutrecht@netwerkbetersamen.nl

Rotterdam

Met dank aan Kernkracht opnieuw een enthousiaste Rotterdamse groep ExpEx opgeleid én een nieuwe trainer! De jongeren hebben ontzettend zin om hun ervaringen in te gaan zetten. Als maatje voor andere jongeren of als adviseur voor gemeenten en hulpverlening. Dit Rotterdamse project is een samenwerkingsverband van Enver, iHub en Youz. Met grote steun van de Gemeente Rotterdam en de Hogeschool Rotterdam.

geslaagde groep Rotterdam 2022 1

Katwijk

geslaagde groep katwijk 2022

“Het is een droom die uitkomt om Jeugdhulp te helpen verbeteren.”

In Katwijk weer een enthousiaste groep ExpEx die hun certificaat hebben gehaald! En één van de jongeren uit de eerste groep is tot trainer opgeleid.. Hoe mooi is dat? In aanwezigheid van wethouder Spek en hun
familie en vrienden hebben zij zich openhartig gepresenteerd en hun welverdiende certificaat in ontvangst genomen. De jongeren hebben ontzettend zin om hun ervaringen in te gaan zetten. Als maatje voor andere jongeren of als adviseur voor gemeenten en hulpverlening.

Haaglanden

geslaagde groep haaglanden 2022 1

Deelnemer Finn Rekveldt (.. op de foto) schrijft het volgende over zijn ervaring met het volgen van de basistraining:

‘Wat voor mij begon als een traject waarvoor ik gedacht had enkel mijn beroepsprofiel te gaan vergroten, eindigde in zoveel meer dan ik ervan had verwacht. De ExpEx training is voor mij een manier geweest om mijzelf opnieuw kennis te laten maken met de wereld van hulpverlening, ggz en ervaringen. Toen de training van start ging was ik al ongeveer 4 à 5 jaar klachtenvrij en is mijn leven ten opzichte van mijn behandeltraject compleet veranderd.
In de jaren nadat ik klachtenvrij werd heb ik mij meermaals op activistische wijze ingezet voor een betere jeugdzorg/ggz. Door mee te schrijven aan het manifest “Lijm de zorg” en in te spreken bij een rondetafelgesprek in de Tweede kamer, bleef ik actief binnen de belangenbehartiging van lotgenoten.
Toen ExpEx op mijn pad kwam had ik inmiddels mijn mbo afgemaakt en was ik doorgestroomd naar Bestuurskunde op het hbo. Mijn interesse in het Nederlandse zorgstelsel en de negatieve of juist positieve ervaringen wilde ik graag inzetten voor een goed doel. De ExpEx training bood mij hetgeen wat ik daarin nodig had; een plek om jezelf te uiten, bij te dragen en in te zetten voor de publieke zaak. Mijn ervaringen werden hier gezien als een gegeven en niet als een last. Binnen de training werd de focus veel gelegd op de interactie met elkaar als groep. Je leert concrete gespreks- en presentatietechnieken waarmee je in essentie je ervaringsdeskundigheid op manieren inzet die voor jou het beste werken. Ik raad de training dan ook zeker aan voor mensen die net als ik een zekere afstand hebben tot de ervaringen die ze willen inzetten. Op die manier kun je binnen de training kennis maken met manieren waarop je jouw ervaringen het beste in kunt zetten.’

Flevoland

Flevoland basistraining 2022 2

In Januari hebben wij bij Flevoland er weer 7 nieuwe ExpEx bij gekregen. De meesten waren al voor het einde van de training betrokken bij onze projecten omdat de motivatie er van af spatte, maar nu noemen ze zich officieel ExpEx en daar zijn we heel blij mee. Het is een hele diverse groep met super uiteenlopende achtergronden en interesses. We willen het jongerenwerk van de Meerpaal in Dronten hartelijk bedanken voor het faciliteren van een locatie die ook daadwerkelijk inspireert en ook de wethouder van Dronten die een aanmoedigend woordje hield tijdens de uitreiking (op de foto in het midden).

Amsterdam en Midden-Holland

In Amsterdam en Midden-Holland is de training al eerder in het jaar gegeven. Het bericht over de geslaagde groepen lees je hier terug.