ExpEx op de Voor de Jeugd Dag 2018

28 september 2018

Op maandag 5 november 2018 vindt weer de Voor de Jeugd Dag plaats in de Westergasfabriek in Amsterdam. Dit jaar zijn bij verschillende workshops jongeren betrokken die de training ‘Werken met je eigen ervaring als Experienced Expert’ hebben gevolgd.

Ditmaal is het thema ‘Merkbaar beter voor de jeugd!’, om er samen voor te zorgen dat kinderen in ons land zich kunnen ontwikkelen en meedoen. Daar kunnen onze ExpEx niet bij ontbreken!

De organisatie van de Voor de Jeugd Dag maakt een speciale route voor wethouders en bestuurders. Geïnspireerd daarop hebben we hieronder een route gemaakt voor ExpEx fans. Op 2 momenten kan je zelf kiezen welke kant je opgaat, aangezien er dan 2 tegelijk geprogrammeerd staan.

Hopelijk zien en spreken we jou!

De workshopgevers Et, Jason, Thomas, Mohini, Bo en Chanelle zijn er sowieso, maar er zullen veel meer ExpEx op deze dag aanwezig zijn. We kijken allemaal uit naar verrassende ontmoetingen met constructieve discussies, maar vooral kruisbestuivingen en nieuwe waardevolle samenwerkingen!

Spraakmakers met Et van Toorn Tijd: 12:15 – 13:00

Van april t/m oktober 2018 zijn de Spraakmakers aan de slag voor Jeugdbescherming Regio Amsterdam en Regio West om bij te dragen aan de missie: ieder Kind Veilig.

Door verhalen te delen en met elkaar in gesprek te gaan willen we volwassenen laten zien en ervaren wat jongeren onder onveiligheid verstaan. Op deze manier hopen wij meer bewustwording te creëren en bij te kunnen dragen aan een veilige jeugd voor ieder kind!

Probleemjongeren kunstcollectief met Jason Bhugwandass Tijd: 13:15 – 14:00

Hoi, wij zijn Jason en Narita. Wij zijn jeugdzorgkinderen. Probleemjongeren. Jason spaart hulpverleners en diagnoses. Narita spaarde pleeggezinnen. Allebei hebben we tegen de muren van een gesloten instelling aangekeken.

Wij waren moeilijk. Hoewel we dat tegenwoordig heel netjes complex noemen, anders worden er mensen boos. Moeilijk genoeg om weggestopt te worden van de maatschappij. Als niet expliciet gezegd wordt dat we in de gesloten instelling moesten verblijven vanwege psychische problematiek, denken mensen vaak dat we crimineel zijn. Zo’n gesloten opname hebben we vast verdiend. Althans, dat zegt men regelmatig. Wij denken dat wij jeugdzorgjongeren best oké zijn. Kom je ons leren kennen?

KNO Doe Je Zo! met Thomas Polenz Tijd: 13:15 – 14:00

Kijk jij verder dan jouw eigen neus lang is? Vind je het ook lastig om zonder oordeel naar mensen te kijken? De KNO ervaringsdeskundigen van JongWijs helpen je bij het inslikken en uitspreken van ‘oordelen’.

Als deelnemers ga je waarnemen wie er op het podium staan. En vervolgens bedenken hoe hun leven eruit ziet. Na dit ‘Wie is het’ spel stellen de veroordeelden zich voor. Als ervaringsdeskundige in de pleegzorg hebben wij vaak te maken gehad met vooroordelen en stigma van professionals. Zelfs jaren later kun je hier in je dossier nog altijd geconfronteerd mee worden. Neem jezelf mee om op een verrassende wijze vooroordelen te stoppen en actief te luisteren naar de ervaringen van jeugdigen.

Een snelle kijk in Fake love, loverboyproblematiek met Mohini Awadhpersad Tijd: 14:15 – 14:35

Mohini en Hellen (Zorgbelang Gelderland) nemen je mee in één van de workshops die zij hebben ontwikkeld genaamd; Fake Love, loverboyproblematiek. Signalen, handvatten en een kleine kijk in de stappen die een loverboy/-girl maakt, komen hier naar voren door interactie.
Het verhaal van Mohini als slachtoffer staat hierbij centraal. Vanuit het hart verteld Mohini een aantal kreten waar zij nog steeds voor pleit.

Luister naar me, neem de tijd voor me en neem me serieus met Bo van Loenen Tijd: 15:15 – 15:35

Kinderen, jongeren en naasten vinden dat het allerbelangrijkste als het gaat om kwaliteit van ondersteuning en hulp. Deze drie waarden worden gelukkig ook vaak door vertaald naar kernwaarden bij gemeenten, aanbieders en professionals.

Gemeente Haarlem is hiermee aan de slag gegaan en heeft de kernwaarden in woord en beeld gevat, om op basis daarvan in gesprek te gaan. Graag komen jongeren en gemeente Haarlem dit gesprek voeren op de Voor de Jeugd Dag en kernwaardenspel spelen met de zaal.

Jongerenparticipatie Rijswijk: “Stem van de Toekomst” met Chanelle Llobera Tijd: 15:15 – 16:00

Onderdeel van “Stem van de Toekomst” is het verbinden van de jeugdparticipatie met de preventieve jeugdhulp, waaronder de Experienced Experts (ExpEx) en het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Het project heeft goede resultaten geboekt met de uitvoering van een programma om jongeren in Rijswijk te betrekken bij de gemeenteraadsverkiezingen, met o.a. een lesprogramma lokale democratie op scholen, een jongerendebat en een jongerenverkiezingsfestival. Daarnaast heeft het project een actieve rol bij de onderwerpen armoede/ schuldhulp (Jongerencarrousel Geld), eenzaamheid (Kom Erbij Festival) en jeugdhulp (ervaringstheater.com).