Bodine – Jong moeder en gesloten zorg

Ik ben Bodine, 24 jaar. Ik heb een dochter van 7 en een dochtertje van 3. Ik heb in de gesloten en besloten zorg gezeten. Eerst anderhalf jaar gesloten, deels zwanger en daarna anderhalf jaar besloten met mijn dochtertje.

Op mijn 16e ben ik de dag voordat ik opgepakt werd zwanger geworden. Daar kwam ik pas na 2 maanden achter. Ik schrok, maar wist wel meteen dat ik het wilde houden en goed voor haar wilde zorgen. Daar was niet iedereen het mee eens. Mijn voogd zei: als je je kind wil houden, pak ik het van je af en zorg ik dat je je kind nooit zal zien. Ik kreeg in de gesloten zorg geen goede hulp. Er was niemand die mij kon vertellen wat mij te wachten stond. Ik moest zelf instanties bellen om te zorgen dat ik uiteindelijk een plekje kreeg in een besloten moeder en huis.

Ik vind dat meisje in de gesloten zorg recht hebben op goede specialistische ondersteuning (bijvoorbeeld medewerkers van Siriz of de FIOM). Meisjes moeten behandeld worden en niet zomaar opgesloten worden. Als je opgesloten wordt stopt volgens mij je ontwikkeling, tenminste zo voelde het voor mij.

Daarom pleit ik ervoor dat er een programma ontwikkeld wordt voor meisjes in de gesloten zorg samen met ervaringsdeskundige meiden zoals ik, waarin aandacht is voor seksuele voorliching én assertiviteitstraining. En daag ik de gesloten zorg uit om dat samen met mij op te pakken.