Een weekend weg met de ExpEx-familie

11 juni 2017

Toen ik 3,5 jaar geleden gebeld werd door Bureau Jeugdzorg om mee te doen aan een project voor ervaringsdeskundigheid, had ik nooit gedacht dat ik hier zou staan.
Op een weekend weg met een deel van de meer dan 100 ExpEx uit Gelderland, Zuid-Holland en Noord-Holland.

Met Ravi en Miko startte ik ooit dit ExpEx weekend en ze waren er natuurlijk weer. Miko startte het weekend als een ware verbinder met zijn vuurceremonie waar iedereen ruimte en aandacht kreeg, zodat we open en met respect aan het weekend konden beginnen.
Ravi stond 4 jaar geleden aan de start van ExpEx en zat in de eerste groep die ik training gaf. Hij zei dit weekend: ‘Weet je, eerst was ik de grootste homofoob van de Schilderswijk, nu vertel ik iedereen met trots over mijn vriend die homo is.’

Ik ontmoette ook mensen die ik nog niet kende uit andere groepen uit het land. Maar dat maakte geen enkel verschil. Iemand die het spannend vond om nieuwe mensen te ontmoeten zei: “Ik weet gewoon dat jullie een gevulde rugzak hebben, ik ook. En we hebben er allemaal in de training goed mee leren omgaan.”
Bij het kampvuur deelden we onze ervaringen. Een jonge ExpEx kreeg tranen en haar ogen en zei: “Ook al ken ik de meeste mensen van jullie nu pas, ik heb me nog nooit zo veilig gevoeld.” En een andere jongen gaf me een knuffel en zei “Ik weet dat ik altijd bij jou terecht zou kunnen, en jij kunt altijd bij mij terecht.”

Eén van de thema’s waar we ons voor inzetten is de overgang van 18- naar 18+ en de nazorg. Dit weekend besefte ik nog meer dan voorheen: eigenlijk zijn we dat voor elkaar.
Zo zorg ik altijd graag voor anderen, waardoor ik mezelf kan vergeten. Maar hier zegt bijvoorbeeld Nicky: “Mannus chill even, je kunt het loslaten.” Mede omdat ze het verantwoordelijkheidsgevoel herkent bij zichzelf. Dat loslaten kon ik nu doordat ‘hoofd weekend’ Thomas zich samen met een club van 8 toppers keihard heeft ingezet voor de organisatie van dit weekend.

Bij het kampvuur deelden we ook wie onze held is, en ik verwachte antwoorden als Nelson Mandela. Maar onze nieuwe website-beheerder Rens zei: “Als ik iemand moet kiezen kies ik Mannus, want hij is zo’n inspiratie voor ons hier. Maar het was lastig kiezen, want iedereen is hier een held en goed bezig.”
Daar sluit ik me helemaal bij aan! Iedereen die bij dit weekend was heeft ook hier weer op eigen manier bijgedragen aan de goede sfeer en een verbindend samenzijn. Een gevoel dat de meeste van ons uit hun jeugd niet kennen.

Niet voor niets noem ik het dan ook de ExpEx family. Bedankt dat jullie in mijn leven zijn. Bedankt dat jullie jullie zijn.

Mannus