VER_haal: magazine over jeugdparticipatie en ervaringsdeskundigheid

23 november 2023

Op steeds meer plekken laten jongeren hun stem horen. In landelijk en lokaal beleid, maar ook bij organisaties, in hulptrajecten, in onderzoek, bij congressen én in het e-magazine VER_haal 2023. Behalve inspirerende interviews lees je in VER_haal namelijk ook twee jeugdcolumns en jongerenreflecties. Allemaal met als doel om de lezer te inspireren jeugdparticipatie naar het volgende niveau te tillen.

Deze editie van VER_haal richt zich op mooie lokale voorbeelden. Hoe geeft bijvoorbeeld de gemeente Utrecht vorm aan jeugdparticipatie? En wat maakt de jongerenraad van jeugdzorginstelling Pactum zo’n succes? Artikelen over deze en andere onderwerpen nemen de lezer mee in de geleerde lessen, valkuilen en praktische tips rondom jeugdparticipatie.

Jongerenredactie

Net als bij de eerste editie van VER_haal heeft de jongerenredactie de interviews voorzien van een reflectie. Maar dit jaar zijn de jongeren een stapje verder gegaan. Zij hebben meegedacht over de vormgeving en de interviews, én zij delen hun kennis en vragen in twee jeugdcolumns. Martijn Drost, communicatieadviseur bij het NJi en een van de begeleiders van de VER_haal-jongerenredactie: ‘We wilden de jongeren een meer gelijkwaardige plek in het hele proces geven, en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. De jongerenredactie heeft VER_haal een kwalitatieve impuls gegeven, waarvoor we de jongeren enorm dankbaar zijn.’

Het belang van jeugdparticipatie

Aan het belang van jeugdparticipatie geven Lars Westra en Marc Dullaert, respectievelijk vice-voorzitter en voorzitter van het Kinderrechtencollectief, in het voorwoord van VER_haal een mooie invulling.

ExpEx in VER_haal

ExpEx is als partner van VER_haal natuurlijk ook terug te vinden in het magazine. Fietje en Mannus zijn geïnterviewd naar aanleiding van ons 10-jarig jubileum. Naast dat we dit vieren, kunnen we ook terugkijken op 10 jaar jongerenparticipatie. Daar blikken Fietje en Mannus op terug, kijken ze naar waar we nu staan en hoe we verder gaan.
ExpEx Mylèn was onderdeel van de jongerenredactie. Die schreef een column over volwaardige jongerenparticipatie en droeg bij aan de reflecties op de andere stukken.

Over VER_haal

VER_haal 2023 is de twee editie van een jaarlijks terugkerend magazine over jeugdparticipatie en de inzet van ervaringsdeskundigen. Dit magazine is tot stand gekomen vanuit een samenwerking tussen het NJi, de NJR, ExpEx, Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en natuurlijk de jongerenredactie.