Thomas op de Jongvolwassenentop

Tijdens de landelijke jongvolwassenentop werden problemen die jongeren tussen 16 en 27 tegenkomen op weg naar volwassenheid besproken. Thomas was hierbij namens de ExpEx.

Thomas (22) heeft het nodige meegemaakt. Op zijn 15e uit huis geplaatst, op zijn 17e dakloos en later ook nog game- en alcoholverslaafd. Inmiddels gaat het veel beter. Hij heeft onderdak, begeleiding en werkt als ervaringsdeskundige bij ExpEx.

“Op een gegeven moment zei jeugdzorg: wij hebben je genoeg geholpen. Ik had niemand meer. Tot iemand van het wijkteam bij me aanklopte, ik woonde toen op een kamer. Zij zorgde ervoor dat ik in aanmerking kwam voor begeleid wonen. Dat was mijn redding: ik heb toen ook mijn eindexamen gehaald. Het was beter geweest als ze eerder hadden ingegrepen. Dan had ik mijn leven sneller op de rit gekregen. Nu eet en slaap ik nog steeds moeilijk en werken lukt nog niet goed.

Ik heb vaker op podia als deze gestaan. Ik hoor veel goede bedoelingen, maar ook veel praktische bezwaren zoals geldtekort. Wat ik vooral mis, is het menselijke. Je mag jongeren niet in de steek laten. Pak nu aan wat je aan kunt pakken.”

Jongeren met een verhaal: ‘het begint met luisteren’

Waar lopen jongeren tegenaan? Welke oplossingen zien ze?

Twee andere jongeren, begeleid door Stichting Alexander, deden ook hun verhaal op het podium. Je kunt ze terug lezen op pagina 6 van het Augeo Magazine.