Terugblik conferentie ‘Kleinschaligheid: werk in uitvoering’

4 augustus 2023

We begonnen sceptisch aan de werkconferentie over wat nodig is voor kleinschalige residentiële jeugdzorg. Maar we eindigden de dag met iets meer hoop dat de kinderen die na ons komen liefdevolle zorg krijgen.

15 juni kwamen we samen tijdens de conferentie ‘Kleinschaligheid: werk in uitvoering’. Het doel van kleinschalig werken: liefdevolle zorg voor elke jongere, zo thuis mogelijk met zorg en onderwijs op maat. Het was een waardevolle dag waarin we met elkaar tot nieuwe inzichten zijn gekomen. Tegelijkertijd zijn we herinnerd aan de vele inzichten die we al hebben, maar nog onvoldoende benutten.

De dag werd afgetrapt met een aangrijpend spoken word optreden van ervaringsdeskundigen Jason Bhugwandass en Mohini Awadhpersad. En de conferentie werd afgesloten door Ervaringsdeskundige reporters van ExpEx die reflecteerden op de dag en een ontroerend optreden door Carlijn Hoogeveen met het nummer ‘Fluisteren’.

In de sessie over personeel was schaamte over wat fout is gegaan een thema. Iemand moet beginnen dat te benoemen, zodat we met elkaar kunnen reflecteren.

Jason Bhugwandass

Er wordt veel gewerkt aan de band met ouders en luisteren naar het kind zelf.

Bodine Pereira Caldeira

De brugfunctie in de wijk is belangrijk, dat kan door een straathoekwerker te positioneren en buurtbewoners zelf.

Fietje Schelling

Zelfs de financiële sessie werd goed inhoudelijk! Kleinschalige groepen zijn niet duurder: het vraagt een investering op de korte termijn maar levert veel op als je kijkt naar de langere termijn.

Mannus Boote

Bij onderwijs ging het echter nog steeds vooral over praktijkonderwijs. Helaas werd er weinig aandacht besteed aan perspectief en de overgang naar regulier onderwijs.

Fee Wever

En het baart ook nog zorgen dat we meerdere mensen hebben gehoord die denken dat gesloten jeugdzorg voor sommigen wel nog nodig blijft.

Bodine Pereira Caldeira

Kleinschaligheid gaat niet alleen over het aantal medewerkers en jongeren. Het gaat over ruimte voor echt contact en écht naar de jongere luisteren. Zodat jongeren niet meer hoeven te schreeuwen om hulp, maar dat fluisteren al meer dan genoeg is.

Carlijn Hoogeveen

Wij blijven op alle niveaus, van Ministerie tot Gemeente en GI’s, in actie voor liefdevolle jeugdzorg. We hebben jullie hierbij nodig. Worden jullie samen met ons activistischer?

Mohini Awadhpersad

Aftermovie

Bekijk hieronder de aftermovie die is gemaakt met beelden van de dag zelf. Verschillende ExpEx komen ook aan het woord.