Sophie vecht tegen taboe depressie onder studenten

1 mei 2019

De Rotterdamse ExpEx Sophie Schmeets liep tijdens haar studie tegen een burn-out en depressie aan. Nu zet ze zich in om dit bespreekbaar te maken onder studenten, aangezien het praten over hoge werkdruk, stress, en de mentale impact hiervan nog steeds een taboe is. Ze sprak hierover met Erasmus Magazine.

Twee jaar geleden rondde Sophie haar bachelor Econometrie af, deed een bestuursjaar bij een studentenvereniging en ging daarna door naar haar Master. Daar liep ze hard tegen de werkdruk én zichzelf aan. Haar mede-studiegenoten en vrienden deden hetzelfde. De eerste vijf maanden was dit vol te houden, maar in februari werd het wat te veel. Toen ze vervolgens werd aangerand op de drempel van haar eigen huis, stortte ze in. Daarover zegt ze: “Sindsdien gleed ik echt af. Ik kreeg paniekaanvallen en durfde niet meer over straat.”

Ze zocht hulp bij een psycholoog, en krabbelde uiteindelijk na een jaar weer langzaam op. Ze liep in die tijd tegen schaamte aan, zowel naar haarzelf als naar de buitenwereld toe. “Ik vond het fucking eng om toe te geven dat ik faalde en daar hulp bij te zoeken door naar een psycholoog te stappen. Lang leefde ik met het idee dat ik het heus wel zelf op kon lossen.”

Nu gebruikt ze haar kennis en connecties om depressie, burn-out en andere mentale kwesties bespreekbaar te maken onder studenten. Ze heeft Maskerclass opgezet, dat bij bijvoorbeeld studentenverenigingen voorlichtingen geeft over depressie. Daarbij wordt ze standaard geflankeerd door andere (ervarings)deskundigen om de discussie breder te kunnen trekken dan haar eigen ervaringen.

Ze loopt daarbij ook binnen de verenigingen nog tegen schaamte aan. Als ze iemand van binnen de vereniging zoekt als panellid, is dat moeilijk. “Genoeg mensen met een depressie, maar ze durven vaak nog niet naast mij op het podium te zitten. Bang voor de reacties en om als gek versleten te worden of het meisje of de jongen met problemen te zijn.”

Sophie gaat voorlopig nog wel door met haar Maskerclasses, en denkt er ook over om uit te breiden naar het bedrijfsleven. Haar master heeft ze inmiddels afgerond, en ze werkt naast bij de Maskerclass, ook part-time als consultant.

Meer lezen? Bekijk het hele artikel bij Erasmus Magazine.