ExpEx in de spotlight: Hannah doorbreekt taboes
ExpEx zetten zich allemaal op eigen wijze in voor een betere jeugdhulp. Elke inzet wordt gewaardeerd, of je nou op de voor- of achtergrond werkt, structureel of incidenteel. Daarom zetten we een ExpEx soms in de spotlight, zodat jullie zien wie er allemaal achter onze organisatie zitten en wat we allemaal doen. Deze keer: Hannah van ExpEx Midden-Holland, die meedoet aan een fotoproject OPEN over depressie en een tv-programma over seksueel geweld.
Experienced Expert
“Ik was op zoek naar hoe ik mijn ervaringen op een positieve manier in kon zetten voor anderen. Toen kwam ik bij ExpEx Midden Holland terecht. Ik heb daar de training ‘werken met je eigen ervaring als ExpEx’ gevolgd.”
“En daarna kwam er van alles op mijn pad om me in te kunnen zetten voor een betere jeugdzorg. Zo ben ik maatje geworden van een andere jongere die net als ik pleegzorg heeft.” Ook zit Hannah in het panel van Geestkracht: “Wij checken de subsidie-aanvragen bij FNO, of de mooie plannen op papier wel echt werken voor jongeren.”
OPEN over depressie
In Nederland hebben jaarlijks 1 miljoen mensen last van depressie en maar liefst 1 op de 5 jongeren krijgt hiermee te maken! Er heerst een taboe om erover te praten, dus daarom startte Open Mind een project om mentale kwetsbaarheid zichtbaar en bespreekbaar te maken.
Zij reizen met 30 portretten van jonge mensen door het land, waaronder dus Hannah. In de gemeenten waar de foto’s op straat staan, worden ook events georganiseerd om met jeugdzorg, andere organisaties en jongeren in gesprek te gaan.
Hannah: “Ik zat echt in de put. Mensen stonden naast de put en probeerde me eruit te trekken. Maar ik had behoefte aan iemand die durfde af te dalen in mijn put, daar gewoon te zijn en voelen wat er was. Om er dan vervolgens samen weer uit te klimmen.”
In therapie op tv
Ook doet Hannah mee aan het tv-programma Geraldine en de vrouwen. Een jaar geleden ging zij op reis naar Kroatië met 5 andere vrouwen die allemaal seksueel geweld hadden meegemaakt. Ze kregen 9 dagen intensieve traumatherapie. Om van hun ptss af te komen. Daarna werden ze nog een jaar gevolgd in Nederland. Hannah: “Het programma laat echt zien hoe het gegaan is. Nadat we een Nederland terugkwamen hebben we allemaal nog hard moeten werken. Maar ik heb de weg naar boven weer gevonden!”
De eerste beelden van het programma werden getoond op een thema-middag. Hier werd besproken hoe het zit met het rechtssysteem, wat mensen kunnen doen en dan vooral de rol van mensen om het slachtoffer heen.
Hannah: “Ik hoop dat door dit programma de omgeving snapt hoeveel impact het op iemand heeft. Dat je probleem alleen maar groter kan worden door verkeerde reacties van anderen en victim blaming!” Ook hier heeft Hannah een vergelijkbare tip als bij de depressie: “Het beste wat mensen voor me hadden kunnen doen is er gewoon voor me zijn en luisteren.”
Hannah: “Ik heb al reactie gekregen van een oud hulpverlener. Die aangeeft dat ze meer had willen doen en het niet heeft gedaan en daar spijt van heeft. Ook kennissen die na het zien van de themamiddag zich realiseren dat ze mijn lijden verzwaard hebben door bepaalde vragen of opmerkingen over het misbruik hoe goed ook bedoelt. Deze reacties voelen als erkenning, en dat doet me veel goed!”
‘Geraldine en de vrouwen’ is te zien vanaf 18 oktober op RTL 4 om 21.20 en Videoland.