Getekend door het leven

14 augustus 2023

Een aantal ExpEx uit regio Rotterdam (Chandler, Evita en Anouk) hebben hun lichaamstekeningen laten fotograferen voor het project ‘Getekend door het leven’. Lichaamstekening in de breedste zin: een litteken, tatoeage of henna-tattoo die ze konden laten zetten op de dag van de fotoshoot. Ook schreven ze een gedicht of spoken word dat naast hun foto hangt in het museum. Bezoekers die geraakt worden door een tekst kunnen een exemplaar mee naar huis nemen.

Getekend door het leven is een initiatief van jongeren van Levvel. Eerder was dit project al in Amsterdam, waar ExpEx ook bij betrokken was. De tentoonstelling opende in oktober 2022 in het Foam Fotografiemuseum Amsterdam en sinds juni 2023 is deze te zien bij Stichting de Buitenkans in Heiloo. Daarna komen de werken bij Levvel te hangen, waarna ze teruggaan naar de makers. Deze Rotterdamse versie is een samenwerking met de Gemeente Rotterdam en heeft oud-ExpEx Sophie Schmeets als projectleider. De tentoonstelling is te zien in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam van 8 juli tot en met 17 september 2023. Daarna gaan de foto’s reizen waardoor ze ook op andere plekken te zien zullen zijn. Ben jij geïnteresseerd om de expositie naar jouw Rotterdamse organisatie te halen? Laat het dan weten via dit formulier.

De boodschap achter de tentoonstelling

Chandler: “Ik weet hoe het is om in de diepte te zitten, geen uitweg in zicht. Dat je je erbij neer wil leggen, want er komt toch nooit meer iets goeds in deze wereld. Ondanks dat ik zo dacht kwam ik er toch uit. De wereld blijft onveranderd maar ik heb mijn wereld wel veranderd. Daarom help ik tegenwoordig in de zorg, en met dit soort projecten. Ik weet dat ik de wereld niet kan veranderen maar misschien kan ik iemand zijn wereld wel veranderen.”

Evita: “Mijn litteken heeft een verhaal, en in dat verhaal zit een boodschap. Voor mij was het heel belangrijk om de boodschap achter mijn litteken naar buiten te brengen. In de hoop dat er iemand in het museum voorbij loopt en denkt ‘hé, hoe ingewikkeld en zwaar iemands situatie ook is, liefde en erkenning tonen, hoe voor de hand liggend het ook klinkt, is zo belangrijk. Daar kan ik wat mee.’ Want de boodschap die ik mee wil geven is dat, in de periode waar ik toen zat, naar mijn ervaring de hulpverlening (uit goede bedoelingen) vaak straffend, zakelijk of oppervlakkig was. Terwijl wat ik nodig had was simpel, maar zo essentieel: liefde en warmte. Een arm om me heen. En ik heb gemerkt dat dat in veel situaties en bij veel mensen ook zo geldt. Vandaar dat ik het graag doorgeef, met een stuk poëzie en een foto.”

Anouk hoopt dat mensen zich gesteund voelen door de tentoonstelling en dat ze voelen dat ze niet alleen zijn. Ze wil laten zien dat relatief kleine littekens er óók mogen zijn en serieus genomen moeten worden. “En dat ze niet weg hoeven. Vaak zeggen mensen namelijk: ‘je ziet er bijna niks meer van!’ En dat bedoelen ze dan goed, maar mijn littekens horen bij mij en dat is helemaal oké.” In een interview met Wesley Vulkers van iHub en een item van TV Rijnmond over Getekend door het leven deelt Anouk haar verhaal. Bekijk hier de uitzending.

Bekijk hier de foto’s en teksten van de tentoonstelling, die ook te beluisteren zijn in een audiofragment.