ExpEx bij Jaarcongres Ervaringsdeskundigheid

14 december 2022

Op donderdag 8 december was het allereerste Parnassia Groep (PG) Jaarcongres Ervaringsdeskundigheid en ExpEx was erbij!

Meer dan 150 mensen (vanuit de PG) kwamen naar “the Social Hub” in Den Haag om zich als ervaringswerker, medewerker met ervaring, stagiair, vrijwilliger, beleidsmaker of leidinggevende te laten inspireren op deze dag! Vanuit de Parnassia Groep was door een organisatiecomité een divers programma opgesteld, met als doel om mensen binnen de PG, die zich verbonden voelen met het thema Ervaringsdeskundigheid, bij elkaar te brengen en zo van elkaar te leren en elkaar te inspireren. 

Het organisatiecomité wilde een actief programma aanbieden, dus naast de plenaire sprekers, waren er op de dag zelf twee workshoprondes met een divers aanbod. Bij het plenaire gedeelte waren er sprekers die iets vertelden over het ontstaan van ervaringsdeskundigheid, de huidige positie ervan binnen PG en wat de toekomstplannen zijn. De workshops waren erg divers: zo was er een workshop over kunst en herstel, ervaringsdeskundigheid bij jeugd, empowerment, de positie in je team, herstelgroepen, het herstelspel en de cursus Op Eigen Kracht.

In de grote ruimtes die er die dag tot onze beschikking waren, stond ook de ExpEx stand. Met het oog op het belang van jeugd binnen ervaringsdeskundigheid, was ExpEx uitgenodigd om ook informatie te komen delen en reclame te maken. Zo waren er veel aanwezigen geïnteresseerd in de voorlichting over suïcidaliteit en zelfbeschadiging. Daarnaast hebben Hannah (voorzitter van ExpEx) en Nicky (ex-trainer) een workshop gegeven over ervaringsdeskundigheid bij jeugd. Dit sloot mooi aan bij wat Gunou en Prislie bij de stand van ExpEx te vertellen hadden; want bij jeugd is het belang en de werking van ervaringsdeskundigheid toch echt anders!

We hebben namens ExpEx en de ervaringsdeskundige jeugd in het algemeen een mooie stempel achter gelaten op deze bijzonder dag.
Al met al was het een succes en zijn we blij dat we hierbij konden zijn! 

PG jaarcongres ervaringsdeskundigheid 3 crop