Experienced Experts werken mee aan G-Moji app

29 april 2019

Een app die je stemming weergeeft door je telefoongebruik en de emoji’s die je invoert: onderzoekers in Amsterdam zijn er al heel ver mee. De eerste proeven met de app G-Moji zien er veelbelovend uit. “Het werkt omdat het de taal is van de jeugd”

Onderzoeker Levi van Dam (Universiteit van Amsterdam) doet mee aan de ontwikkeling van G-Moji. “De app vraagt eigenlijk: wat doet een jongere, wat eet-ie, hoe laat gaat-ie naar bed?” Dat zijn vragen die een hulpverlener ook stelt, zegt Van Dam. “Maar zo’n app maakt de omgekeerde beweging, de informatie komt vanuit de jongere zelf.”

Een jongere die de app uitprobeerde, prijst het laagdrempelige karakter. “Je kunt heel makkelijk aangeven hoe het met je gaat.” Communicatie via een app is fijner, vindt ze. “Ik heb moeten leren mijn emoties te uiten. In een gesprek vertellen hoe het gaat is confronterender. Dit is een goede tussenstap.”

Hoe mooi zou het zijn als we jongeren niet meer uit huis hoeven plaatsen, maar gewoon thuis kunnen helpen?

Levi van Dam

Jason en Diantha

Ik vind het goed dat de app er is, maar het zou nog beter zijn als het een tussenstap is totdat iedereen er makkelijker over kan praten.

Diantha

RTL Nieuws Diantha geeft in het RTL nieuws vanaf 9.30 haar mening over de app. Ze heeft in het verleden psychische klachten gehad. En ze is blij dat depressieve jongeren nu kunnen communiceren op hun eigen manier: “Het kan soms heel moeilijk te zijn om te vragen om hulp. De drempel wordt verlaagd door het te verkleinen tot een emoticon. Dan hoef je niet een heel verhaal te vertellen.”

Hart van Nederland Ook in Hart van Nederland praat Diantha over deze app. Omdat de app niet alleen stemming maar ook activiteiten vastlegt, denkt ze dat die erg nuttig kan zijn: “Als je alleen je stemming bijhoudt, dan zie je misschien dat je slecht voelde. Maar waardoor komt dat dan? Als je ziet dat je elke keer slecht voelt als je zo lang op social media hebt gezeten of met eenzelfde persoon hebt afgesproken, dan kan dat inzicht geven.”