Brenda – Jong moeder

Ik ben Brenda Zwanikken 28 jaar. Ik ben trotse moeder van een zoon van inmiddels 4 jaar oud. Ik ben een getrainde Expex en ik werk in de zorg voor verstandelijk gehandicapten.
Zelf heb ik heb ik me heel graag gehoord willen voelen door een instantie of hulpverlener toen ik hulp zocht voor mijzelf en mijn zoon. Maar eigenlijk voelde ik me heel erg onbegrepen.

Toen ik hulp zocht bij het sociale team in mijn wijk was het alleen mogelijk om telefonisch contact te leggen. Zelf voel ik mij beter bij een persoonlijk gesprek met een hulpverlener. Dit was niet mogelijk waardoor ik mij minder goed duidelijk kon maken wat mijn hulpvraag was. Ook later lukte het niet goed om de goede hulp te krijgen. ik voelde me heel erg onbegrepen. Ik wilde het beste voor mijn kind en zocht hulp.
Op een gegeven moment waren er verschillende organisaties binnen mijn gezin betrokken. Er zou 1 gezin 1 plan gemaakt worden. Echter is dit nooit van de grond gekomen. Elke keer moest ik opnieuw mijn verhaal doen bij nieuwe hulpverleners en elke keer was het nee dat doen wij niet.

Ik had niemand die echt begreep hoe ik me voelde als moeder om steeds weer tegen een dichte deur aan te lopen. Ik hoop dat anderen dit niet hoeven mee te maken.
Jonge ouders moeten zich begrepen en gehoord voelen. Het gaat om het ècht in kunnen leven in de jonge ouder. Ik pleit voor het inzetten van ervaringsdeskundigen in elke gemeente bij de wijkteam en sociale teams.

Verder vind ik het belangrijk dat jonge ouders de mogelijkheid hebben om persoonlijk contact te leggen met ervaringsdeskundigen. Ik denk dat jonge ouders zich begrepen voelen door iemand die hetzelfde heeft meegemaakt. Een ervaringsdeskundige kan het gevoel geven dat je het niet alleen hoe te doen. Natuurlijk werkt de ervaringsdeskundige samen met de bestaande instanties. Om samen naar het doel van de jonge ouder te kunnen gaan: namelijk een goede ouder zijn voor hun kind.