10 tips om met ExpEx samen te werken

8 december 2023

Als Experienced Experts hebben wij elke dag veel contact met hulpverleners, zorginstellingen, overheid en gemeente. We merken dat mensen het soms lastig vinden of zoekend zijn: hoe benaderen ze ons, hoe gaan ze met ons om en hoe krijgen we een gelijkwaardige samenwerking. Hieronder kun je de do’s en don’ts lezen over hoe je met ons kan samenwerken.

  1. Gelijkwaardig contact maken

Wij zijn gewone mensen die op een gelijkwaardig niveau met hulpverleners en beleidsmakers  in contact willen komen. Wij worden dan ook graag aangesproken zoals je collega’s aanspreekt en niet als een cliënt of klein kind.

  1. Terugkoppelen

Wij vinden het leuk om te horen of zien wat er gebeurt met de inhoud van onze gesprekken. Soms horen wij helemaal niets hierover terug en dat is best jammer. Wij willen juist heel graag zien of er veranderingen zijn gekomen op basis van onze input en ideeën. Wij vragen ons nu wel eens af of dat wel gebeurt.

  1. Feedback geven

Feedback ontvangen wij zelf ook heel graag. Zowel over de positieve punten als over de dingen die we beter kunnen doen.

  1. Grenzen bewaken

Wij zijn getraind om vanuit onze ervaringskennis te werken en bijkomende gevoelens te delen. In deze training hebben wij ook geleerd om grenzen te stellen en dicht bij onszelf te blijven. Daar hoeven jullie je dus niet druk om te maken, wij weten wat we moeten doen en kunnen.

  1. Samenwerken

Wij komen altijd graag met twee of meer Experienced Experts. Dit doen wij niet omdat we niet alleen willen komen, maar wel om nog sterker te staan en omdat we samen een diversiteit aan informatie en kennis over kunnen brengen.

  1. Divers inzetten

Wij staan altijd open voor nieuwe contacten, wees dus ook vooral niet bang om contact met ons te leggen. Het is fijn als je zelf al een beetje een idee hebt welke vraag je voor ons als ervaringsdeskundigen hebt, maar het is ook zeker mogelijk om dit voorafgaand te bespreken. 

  1. Divers inzetbaar

Wij zijn inzetbaar op erg veel verschillende gebieden, iedereen heeft andere kennis en zet deze op diens eigen manier in. De functies van ExpEx zijn onder andere: maatje zijn voor andere jongeren, voorlichting geven, meedenken over beleid, advies geven, training van medewerkers en onderzoek doen.

  1. Waarderen

Wij doen ons werk met veel plezier en delen onze kennis graag. We doen dit vrijwillig, maar een waardering hiervoor is altijd leuk en fijn. Vergeet dus niet een (vrijwilligers)vergoeding voor ons te regelen.

  1. In gesprek gaan over moeilijke onderwerpen

Neem onze ervaringskennis serieus. Soms komt het voor dat een hulpverlener zich totaal niet herkent in wat wij vertellen. Dit kan ervoor zorgen dat hulpverleners in de verdediging schieten. We vinden het vooral belangrijk dat we met elkaar in gesprek blijven over deze onderwerpen om de zorg voor jongeren te verbeteren. 

  1. Meer ervaringsdeskundigen krijgen

ExpEx heeft verspreid door Nederland in meerdere regio’s projecten waar je een training kan volgen om Experienced Experts te worden. We zijn vooral in Zuid-Holland goed vertegenwoordigd en we hebben ook een community in Noord-Holland, Flevoland, Utrecht en Zeeland/Brabant. Dat er wel behoefte aan een bredere vertegenwoordiging van jongen ervaringsdeskundigen is, blijkt uit de regelmatige vragen die wij van jongeren krijgen over een project in hun eigen regio. Ben jij dus een enthousiaste professional in de jeugdhulp of werk jij bij een gemeente, en ben je geïnteresseerd in het opzetten van een nieuw ExpEx-project? Neem dan contact op met ons via info@expex.nl. En als je een jongere kent die zich in zou kunnen en willen zetten als ervaringsdeskundige, stuur die persoon dan deze pagina op onze website door.

Dit artikel is onderdeel van ons jubileum magazine. Lees en blader er door op deze pagina.