Elwin Goedgedrag

ExpEx en Trainer (nonactief)

Zijn strijd begon al vroeg. Goedgedrag was 8 jaar oud toen hij zichzelf in zijn kussen probeerde te verstikken. Het leven was bikkelhard voor hem, maar na jarenlang vechten gaat het beter. Hij wil andere mensen helpen en laten zien: ook met jou kan het goed komen.

Pesterijen gedurende de basis- en middelbare school en dan ook nog eens geestelijke en fysieke mishandeling thuis. Een veilige haven bestond niet in de wereld van Goedgedrag. ,,Op mijn veertiende sloop de depressie er echt in. Mijn moeder sloeg met alles wat er binnen handbereik lag. Riemen, latten, kookgerei gemaakt van bamboe.” Huilde hij vanwege de klappen of werd hij juist boos, dan volgde er meer fysiek geweld. ,,Dat dempte mijn emoties heel erg, want ik mocht ze niet voelen. Ik vroeg me vooral af waarom iedereen wel zo’n leuk leven leek te leiden.”

In Nederland zijn 800.000 mensen depressief. Een enorm aantal. Toch durven veel mensen er nog niet over te praten. Daarom wordt er met projecten gepoogd het taboe te doorbreken. En daar draagt Goedgedrag aan bij. Hij leidt depressiegroepen op de Hogeschool Rotterdam en vanaf vandaag verschijnt hij in het programma JeSuisDepri op NPO3, tijdens de maand van de depressie. Ook is hij betrokken bij het project Alles Goed van stichting Het Witte Bos.

,,Met Alles Goed geven we mensen de mogelijkheid om hun verhaal te vertellen. Het is belangrijk dat er openheid komt rond depressie. Er hangt nog veel stigma omheen, dat moet eraf”, stelt Allard de Witte van Het Witte Bos.

Bewustzijn

Je ziet de wereld in grijstin­ten, er is geen kleur in je leven

Elwin Goedgedrag

Ook de gemeente Rotterdam, die het project samen met Stichting Physico steunt, zet in op bewustwordingscampagnes, signalering, preventie en behandeling van depressies. Dat staat in het plan Vitale Stad 2016-2020. Ook de Rotterdamse blogger Merel Wildschut en marathonloper Martin de Korte doen mee aan Alles Goed. Depressie krijgt daarmee een gezicht. Toch geeft openheid ook angst. ,,Je weet niet wat de afloop is. Of mensen lopen bij je weg, óf ze steunen je onvoorwaardelijk”, legt Goedgedrag uit. Zijn depressie sudderde door tot hij 23 jaar was. Voor wie het niet heeft doorstaan, is het moeilijk in te denken hoe het voelt. ,,Ik voelde me heel eenzaam. Het is alsof iemand zwart crêpepapier rond je hersens wikkelt, want al je zintuigen vervagen. Je ziet de wereld in grijstinten, er is geen kleur in je leven.” Nu is Elwin de stem voor velen die zichzelf nog niet durven laten horen. De duistere stem in zijn hoofd duikt af en toe even op, maar nu is Elwin strijdbaar en daadkrachtig.

Bron: Ad.nl

Nieuws

Ervaringsverhalen

Ook interessant