Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen

Landelijk

ExpEx en Beyond Borders werken samen om de hulp te verbeteren voor jongeren die zonder hun ouders gevlucht zijn. Jongeren met deze ervaring krijgen een aangepaste training Werken met eigen ervaring. Zij kunnen hierdoor hun ervaringen een plek in hun leven geven en leren deze in te zetten voor anderen. Zodat zij als maatje nieuwe AMV-ers kunnen ondersteunen bij het integratieproces, in voorlichtingen hun ervaringsverhaal kunnen delen en adviezen kunnen geven aan gemeenten en instellingen.

Sennai Fessehaie:

“Ik heb iemand met vluchtervaring gemist. Een ‘grote broer’ die mij de ins en outs over Nederland had kunnen vertellen. Iemand waar ik echt mee kon praten.”

Waarom dit project?

Nederland kent de laatste jaren een hoge instroom van vluchtelingen. Een deel hiervan is minderjarig en vlucht zonder ouders. Deze groep jongeren, in jargon ook wel Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV-ers) genoemd, verdienen speciale aandacht vanwege o.a. hun jeugdige leeftijd, de afwezigheid van ouders en hun opgelopen onderwijsachterstand. Er is vaak sprake van meerdere traumatische ervaringen op jonge leeftijd waardoor ze extra kwetsbaar zijn. 

Aanleiding voor dit project zijn de verhalen van AMV-ers zelf. Zij geven achteraf aan een goed voorbeeld en iemand die ze begrijpt gemist te hebben. Naast de behoeften van de jongeren zelf, geven de hulpverlening, opvang, gezondheidszorg en onderwijs vanuit verschillende steden aan dat het proces naar zelfstandigheid bij deze jongeren regelmatig vastloopt. Het lijkt hen heel waardevol als zij ervaringsdeskundigen kunnen inzetten om deze jongeren beter te ondersteunen.

Beyond Borders: 'ervaringsdeskundigen zijn nodig'

De ervaring van Stichting Beyond Borders is dat jonge vluchtelingen het meeste vertrouwen hebben in ervaringsdeskundigen die weten waar ze het over hebben en hen begrijpen. Oud-vluchtelingen die vergelijkbare vluchtreis hebben gehad en ook hier in Nederland hebben moeten worstelen om hun plek te vinden.

Bij Beyond Borders zeggen we altijd “Je hebt gestreden om hier aan te komen, maar je zult nu ook moeten strijden om hier te slagen. Je hebt er alleen hele andere vaardigheden voor nodig”. Tact, subtiliteit, nuance, maar ook onderhandelen zijn vaardigheden die per cultuur verschillen. Deze vaardigheden kun je het beste aanleren van mensen die beide culturen goed kennen. Zij fungeren als rolmodel.

Met dank aan

Wij hebben financiering voor ons idee gevonden bij het Kansfonds en het Oranje Fonds.
En ook de gemeente Den Haag draagt haar steentje bij. Dank jullie wel!

Meer informatie

Monique Haveman van Mix Support en Fietje Schelling ondersteunen ons bij dit project.

Fietje Schelling – 0634949923 info@fietjeschelling.nl 
Maurits Boote – 0612715485 maurits.boote@expex.nl 

Ken of ben je iemand die mee wil doen?

Wil je meedoen?

  • Ben jij een alleenstaande minderjarige vluchteling of AMA geweest?
  • Heb jij je leven een beetje op orde ? Kan je een goed voorbeeld zijn voor andere jongeren?
  • Ben je tussen de 18 en 35 jaar en kom je uit Zuid-Holland (bij voorkeur omgeving Den Haag of Rotterdam)?
  • En vind je het leuk om samen met anderen een nieuw project op te zetten om de hulpverlening te verbeteren?

Op donderdagavond 28 juni om 19.30 uur is er een informatie-bijeenkomst over het project voor jongeren die getraind willen worden.
Het is in Den Haag, de locatie hoor je nadat je je hebt aangemeld.

Wil je je aanmelden? Neem dan contact met:
Ossama Abuamar – 0616672576 info@beyondborders.nu 

Ken mensen die misschien mee willen doen? Dan kan je onze flyer doorsturen:
AMA’s gezocht voor training – informatiebijeenkomst 10 juni