Sanne Dierick

Trainer (actief)

Eindelijk had ik, Sanne, dan een contract bij een jeugdzorgorganisatie, waar ik op een behandelgroep voor jongeren werkte. Er miste alleen iets. Dat kwartje viel pas toen één van de jongeren die ik begeleidde zei dat ik haar niet kon snappen omdat mijn leven vast perfect was. Uhm… verre van. Ik vond het moeilijk en enorm zonde dat ik m’n eigen ervaringen niet mocht delen in het kader van ‘professionele afstand’, iets wat ik ook binnen m’n SPH opleiding veel had gehoord. Terwijl ik juist in de hulpverlening wilde werken om wat met m’n ervaring te gaan doen. Dus ben ik een organisatie gaan zoeken die hier voor openstond.

Ik weet nog goed dat ik, toen ik werd gevraagd mee te doen aan de ExpEx training in Apeldoorn, stiekem een beetje dacht: ‘Maar ik ben al hulpverlener, zal ik echt iets leren in die training?’. Een volmondig ja is mijn antwoord hierop.
Ik ben jaren bezig geweest om mezelf te bewijzen. Juist omdat ik me altijd anders heb gevoeld, me schaamde, depressief ben geweest, niet meer wilde leven, anorexia en boulimia heb gehad en een paar jaar op een behandelgroep heb gewoond. Had ik daarna het constante gevoel dat ik het extra goed moest doen en extra sterk moest zijn, omdat ik mijn portie wel had gehad.
Tijdens de training was het zo bijzonder om jongeren te ontmoeten die zich allemaal uit de shit hadden gewerkt en díe ervaringen in wilden zetten voor iets positiefs… Dat is pas sterk. Ik heb mogen leren dat onze ervaringen en diagnoses juist expertises zijn die we in kunnen zetten. En dat kwetsbaarheid laten zien krachtig is.

Ik werk nu een jaar bij KernKracht als trainer en coördinator van ExpEx Midden-Holland, en besef nog elke dag hoe mooi dit is. Ik ben zo dankbaar dat ik met mensen mag werken die zich inzetten om de jeugdhulpverlening te verbeteren, stigma tegen te gaan, laten zien dat juist die nabijheid en herkenning zo belangrijk is en de hoop dat we het niet meer over ‘de cliënt’ en ‘de hulpverlener’ praten, maar over mensen. Een gezamenlijke missie waar we met alle ExpEx aan werken… maakt dat ik me eindelijk echt krachtig voel.