Wetswijzigingen voor ervaringsdeskundigheid in de jeugdzorg?
13 maart werd in de Tweede Kamer gedebatteerd over belangrijke wijzigingen in wetten voor de jeugdzorg. Beslissingen die impact hebben op jongeren die nu en in de toekomst jeugdzorg krijgen.
Kamerleden dienden diverse amendementen in om verbeteringen die hard nodig zijn te waarborgen. Er zitten meerdere goeie moties tussen, maar 2 lichten we er graag uit van Lisa Westerveld:

De eerste gaat over dat een Raad van Toezicht moet bestaan uit ten minste één persoon met persoonlijke ervaring in de jeugdzorg. Eerder hebben we dit geprobeerd te regelen bij een instelling, maar andere zaken zoals financiën of bestuurderservaring kregen bij de sollicitaties helaas toch meer prioriteit. Terwijl “ervaringsdeskundigheid kan helpen om de afstand tussen intern toezichthouder, de werkvloer, en de jeugdigen en ouders te verkleinen.”
De tweede gaat over overleg tussen de minister en belangenorganisaties voor ervaringsdeskundige jongeren in de jeugdzorg. Voor studenteninspraak is dit goed gefaciliteerd én gefinancierd. Maar minder-geprivilegieerde jongeren uit de jeugdzorg hebben nog steeds het nakijken bij het verdelen van de plekken aan tafel en doen maar een kleine duit in het zakje. Lees meer hierover op de website van Generation YouthCare.

Hopelijk krijgen deze moties brede steun bij de stemmingen die volgende week dinsdag plaatsvinden! Laten we samen laten horen hoe belangrijk dit is. We rekenen op jullie!