Waar kan ik naartoe met mijn ervaringskennis?

5 april 2023

Heb je ervaring in de jeugdhulp, wil je wat betekenen voor anderen en/of de jeugdzorg verbeteren? Met onze nieuwe flyer willen we je op weg helpen om de mogelijkheden te ontdekken en je te informeren over de stappen die je kunt zetten.

HET BEGIN
Ervaringen van de Levvel MEE ambassadeurs

Een paar ExpEx uit Amsterdam zijn samen met andere jongeren met ervaring in de jeugdhulp ambassadeur bij Levvel. Zij noemen zich Levvel MEE: Met Eigen Ervaring. Zij zetten eigen projecten op en denken bijvoorbeeld mee bij nieuwe initiatieven van Levvel. 

Tijdens een vergadering van Levvel MEE vertelde Valesca dat veel jongeren en jongvolwassenen met ervaring in de jeugdhulp graag iets willen betekenen in de sector, maar dat ze door de bomen het bos niet zien. Waar begin je? Een van de ambassadeurs Fleur zat op dat moment in het proces en deelde haar ervaring. Zij wist ook niet waar te beginnen en heeft veel zelf moeten uitpluizen wat betreft verschillende kansen en mogelijkheden. Ook Noah vulde aan: die werd van het kastje naar de muur werd gestuurd en kwam allerlei obstakels tegen, bijvoorbeeld bij de gemeente en het UWV.

HET PROCES
Tips vanuit de praktijk met een metafoor

Op basis van onze eigen ervaringen zijn we tips op papier gaan zetten voor jongeren die nog aan het begin staan van het proces om aan het werk te gaan met hun ervaringskennis. Wanneer je nog niet de praktijk-kant kent, kan het helpen om wat meer tips te krijgen van mensen die al weten hoe dit eruit ziet in de praktijk.

We hebben dit gedaan met de metafoor van een start, route en bestemming. Je kunt je bestemming vooraf bepalen, of gaandeweg zien waar je uitkomt. Zowel de route als de eindbestemming kan verschillen. Bijvoorbeeld naar vrijwilligerswerk, ervaringsdeskundig hoopverlener of hulpverlener met ervaringskennis. Maar de start is hetzelfde: begin bij je motivatie en doel, waarom wil jij dit

HET RESULTAAT
Een flyer is pas het begin

Er staat al veel informatie online, maar je moet weten waar je dat kunt vinden. We hebben geprobeerd dit samen te vatten in onze nieuwe flyer. Met links naar meer informatie, bijvoorbeeld over vergoedingen en op welke manier je je ervaring in kunt zetten. We hebben meerdere ervaringswerkers gevraagd om input en feedback.

Dit overzicht is nog niet volledig. Ook wij willen een duidelijker overzicht van opleidingen en cursussen, een overzicht met eisen die worden gesteld aan stages en een lijst organisaties waar ervaringswerkers kunnen solliciteren. 
We hopen dat dit er in de toekomst kan komen, maar we kunnen dit niet alleen. Dus heb jij aanvullingen of weet jij bijvoorbeeld websites waar deze informatie staat, let us know via m.boote@levvel.nl