Steph: Stephmoeder in plaats van stiefmoeder

15 juli 2022

Steph is een gevoelige jonge vrouw van 22 jaar, ze woont samen met haar vriend in Lelystad. Wanneer ze over hem praat straalt ze. Hij had al een zoontje uit een eerdere relatie, waardoor Steph stiefmoeder geworden is. Zo noemt ze zichzelf alleen liever niet, en heeft daar een creatieve oplossing voor gevonden: “Eigenlijk noem ik mezelf altijd ‘Stephmoeder’, want ik wil mezelf niet per se identificeren als een tweede moeder of zoiets.”

Zelf heeft ze ook een kinderwens: “Het lijkt me gewoon super mooi om samen met mijn vriend een kindje te hebben. Ik geniet er nu ook al van als ik met mijn vriend en stiefzoontje samen ben, als we als gezin dingen doen. Dat vind ik heel leuk.”

Volgens Steph is een veerkrachtige ouder iemand die kan accepteren hoe de situatie is: “Als je een keer een baaldag hebt, dat dit oké is. En dat je dan niet direct een slechte vader of moeder bent.” Ze voelt haar eigen veerkracht wanneer ze naar haar vriend en zijn zoontje kijkt. Ze hebben zo’n sterke band samen. Soms is dit moeilijk om te zien, omdat zij zo’n zelfde soort band niet heeft. Dan kan ze daar verdrietig over zijn, maar vaak lukt het haar ook dit te accepteren, er zelfs van te genieten, omdat het zo fijn is voor hen.

“Het feit dat ik nog geen kindje van mezelf heb, kan mijn veerkracht wel eens in de weg staan. Ik heb veel respect voor biologische moeders. Dit komt denk ik omdat ik in een pleeggezin heb gewoond. Ik wil niet dat een moeder het gevoel heeft dat haar rechten worden ontnomen. Dit maakt ook dat ik het als stiefmoeder soms lastig vind om te weten wat ik wel en niet kan doen.
Ik denk dat dit makkelijker zou zijn als ik zelf een kind zou hebben met mijn vriend.”

Bron: Flevi