Save the date voor de week van de ervaringsdeskundigheid 2024!

3 oktober 2024

Van 4 tot en met 8 november organiseren wij dit jaar, samen met onze partners, de Week van de Ervaringsdeskundigheid. Het motto van deze editie is: “De kracht van ervaringsdeskundigheid, samen in actie”.

Het is een week voor jongeren, ExpEx, hulpverleners, beleidsmedewerkers, ervaringsdeskundigen en bestuurders om kennis en ervaring te delen en elkaar te inspireren. Gedurende deze week worden er diverse workshops georganiseerd om ervaringsdeskundigheid verder te ontwikkelen binnen de jeugdhulp van regio Haaglanden. De aanmeldingen voor de workshops en activiteiten zijn geopend. Houdt onze socials en website in de gaten voor updates.

save the date week van de ervaringsdeskundigheid 2024 header big2

Maandag 4 november
16.00 – 17.00: Opening met ons nieuwe ervaringstheater The Wizard of Osso
Locatie: Zeeheldentheater (Trompstraat 342, 2518BT Den Haag)

Hannah Hollestelle, voorzitter Stichting ExpEx, opent de week.

Ken je de Yellow Brick Road van de musical The Wizard of Oz? Die metafoor is de basis van onze nieuwe voorstelling van het ervaringstheater. Wat als je via een storm in een andere wereld komt en hoe bereik je dan je doel en vind je een plek waar je je thuis voelt?

Deel 1: van ervaring naar kennis
Het publiek volgt tijdens de show het proces van Doris. Die komt als cliënt bij een ervaringscafé en wordt gemotiveerd om de ExpEx-training te volgen. De Vogelverschrikker is de trainer en coach van Doris tijdens de fase dat die aan de slag gaat als ervaringsdeskundig vrijwilliger. Zichtbaar wordt welke kracht het delen van ervaringen heeft en geeft, maar ook welke dilemma’s je tegenkomt bij de inzet van je ervaringskennis, vaak door onwetendheid van de ander. Daarom geeft Goede Fee antwoord op veelgestelde vragen.

Deel 2: van ervaringskennis naar -deskundigheid
Hierna ontwikkelt Doris zich verder met een opleiding en stage, om uiteindelijk ook betaald werk te gaan doen als ervaringsprofessional. Die doet werkervaring op, met vallen en opstaan. Blikkenvrouw weet tijdens dat proces elke keer een andere blik op de situatie te werpen. Wat nodig blijkt te zijn, want Doris komt wel wat weerstand van de buitenwereld tegen. Daarom deelt de Leeuw verschillende do’s en don’ts met het publiek.

Meld je hier aan als je bij het ervaringstheater wilt zijn.
Wij hebben begrepen dat het google formulier niet voor iedereen werkt. Als aanmelden niet lukt mag u uw aanmelding naar inger.devries@stichtingjess.nl mailen.

Dinsdag 5 november
14:00 – 15:00: Workshop organisatieopstellingen, waar heeft de ExpEx in jouw organisatie een plekje?
Locatie: School2Care (Willem Dreespark 307, 2531SX Den Haag)

Waar staat de ExpEx nu binnen jouw organisatie? Waar zou de ExpEx kunnen staan en wat kunnen zij betekenen binnen jouw organisatie? Laten we het met elkaar ontdekken in de interactieve workshop waarin we een bedrijfsopstelling maken waarin de ExpEx centraal staan.
De workshop wordt gegeven door een ervaren systeemtherapeut in samenwerking met twee Expex, zij zijn de bron van de workshop. Meld je aan en kom met ons mee ontdekken!

Meld je hier aan voor de workshop organisatieopstellingen.
Wij hebben begrepen dat het google formulier niet voor iedereen werkt. Als aanmelden niet lukt mag u uw aanmelding naar inger.devries@stichtingjess.nl mailen.

13:00 – 14:30: (Besloten) workshop voorkomen uithuisplaatsingen
Locatie: Jeugdformaat

Er zijn maar 10 open plekken. Voor deelname, mail naar a.kop@jeugdbeschermingwest.nl.

15:00 – 17:00: Workshop Werken Met Eigen Ervaring voor Professionals
Locatie: Ambachtsgaarde 198, Den Haag

Jouw eigen levenservaring kan een krachtige bron van inzicht en verbinding zijn. Daarom gaan we in deze workshop ervaringen delen aan de hand van vragen zoals: welke problemen en uitdagingen in de levens van je cliënten herken jij bij jezelf? Op basis van kennis uit onderzoek en de praktijk onderzoeken we hoe je deze waardevolle inzichten kunt gebruiken voor jezelf, binnen je team, en in gesprekken met jongeren en ouders. Doe mee voor een inspirerend moment van bewustwording en reflectie, en leg de basis voor het bewust benutten van jouw ervaringskennis in de praktijk.

Meld je hier aan voor de workshop Werken Met Eigen Ervaring voor Professionals.
Wij hebben begrepen dat het google formulier niet voor iedereen werkt. Als aanmelden niet lukt mag u uw aanmelding naar inger.devries@stichtingjess.nl mailen.

Woensdag 6 november
12:00 – 14:00: Inspiratielunch voor bestuurders, beleidsmedewerkers en ervaringsdeskundigen over hoe je ervaringskennis een plek kan geven in je organisatie.
Locatie: Theaterzaal, Jorisweg 2, Delft

Beste bestuurders, managers, gedragswetenschappers, kwaliteitsmedewerkers, P&O functionarissen en projectleiders ervaringsdeskundigheid.

We nodigen jullie graag uit voor een inspiratielunch tijdens onze week van de ervaringsdeskundigheid. Naast lekker eten, willen we jullie een proeverij serveren met verschillende smaken voor de inzet van ervaringskennis in jouw organisatie. We gaan in gesprek over bevorderende en belemmerende factoren in de aanpak van organisaties in de regio zoals Youz en JBWest en we delen goede voorbeelden van buiten Haaglanden. Na deze bijeenkomst ga je naar huis met een keuzemenu om in je eigen organisatie verdere stappen hiervoor te maken.

We nodigen voor de externe inspiratie Mannus Boote uit, trainer en landelijk coördinator bij Stichting ExpEx. Hij heeft de afgelopen jaren bij Levvel in Amsterdam ervaringsdeskundigheid geïmplementeerd en geëmancipeerd, met als eindresultaat het visiedocument ‘Weten hoe het voelt’. Ook heeft hij organisaties als Youké geadviseerd, is hij vanaf de zijlijn betrokken bij het Ouder & Kind Team en heeft hij training gegeven bij de Jeugbescherming. Daarnaast is hij ambassadeur bij de Vereniging van ervaringsdeskundigen, waar hij heeft meegeschreven aan het Beroepscompetentieprofiel Ervaringsdeskundigheid en hij denkt mee hoe het vak van ervaringsdeskundige als functie in de nieuwe CAO jeugdzorg komt.


Zijn lessons learned (en briljante mislukkingen) van de afgelopen jaren deelt hij graag met jullie. Hoe benut je de ervaringskennis van ervaringsdeskundigen in dienst, maar juist ook van vrijwilligers en je huidige klanten én niet te vergeten je hulpverleners maar zeker ook andere medewerkers? Hoe benut je ervaringskennis zowel in het primair proces van de hulpverlening in de behandeling en in teams, maar ook in het beleid en voor kwaliteit? Hoe combineer je verschillende vormen van medezeggenschap, ervaringskennis en participatie? Hoe sluit je aan bij andere bewegingen in je organisatie en hoe kom je tot een visie voor je organisatie? Deze vragen zullen sowieso door hem beantwoord gaan worden. Maar natuurlijk ook andere vragen die bij jullie leven. Heb jij een prangende vraag aan Mannus? Dan kan je deze van te voren mailen naar mannus.boote@gmail.com 

Meld je aan bij Fietje Schelling als je bij de inspiratielunch wil zijn door een mailtje te sturen naar info@fietjeschelling.nl.

Donderdag 7 november
11:00 – 12:30 : Workshop gelijkwaardige en liefdevolle (jeugd)zorg
Locatie: Xtra Rijswijk (Laan van Zuid Hoorn 14, 2289DE Rijswijk)
Meld je hier aan als je bij de workshop gelijkwaardige en liefdevolle (jeugd)zorg wilt zijn.

Bij de kennismaking delen we ervaringen met de deelnemers. Iemand deelt een eigen ervaring die begint met ‘Ik ben benieuwd wie net als ik…’, bijvoorbeeld: ‘… zelf of in de familie jeugdzorg heeft gehad’ of ‘… een cliënt een knuffel geeft.’
Daarna schetsen we het kader. Te beginnen met wat we niet willen: geweld in de jeugdzorg en Commissie de Winter. En daarnaast, wat de basis zou moeten zijn: de kinderrechten.
We vragen aan de deelnemers welke woorden in hen opkomen bij ‘liefdevolle jeugdzorg’ en delen daarna welke woorden bij de ervaringsdeskundigen omhoog kwamen toen we hen dezelfde vraag stelden.
We delen video’s uit onze #Alsnogbedankt campagne en hierna gaan de aanwezigen met elkaar in gesprek: welke cliënt zou jij willen bedanken of aan wie zou je sorry willen zeggen?

12:45 – 14:15: Voorlichting omgaan met suïcide en zelfbeschadiging
Locatie: Xtra Rijswijk (Laan van Zuid Hoorn 14, 2289DE Rijswijk)

ExpEx vertellen in ongeveer 60 minuten vanuit eigen ervaring over de onderwerpen zelfbeschadiging en suïcidaliteit, in een interactieve voorlichting. Zij willen deze onderwerpen, waar vaak een taboe op ligt, bespreekbaar maken. De ExpEx hebben deze workshop daarom ontwikkeld voor medewerkers van Youz en andere hulpverleningsorganisaties, om zo de hulp aan jongeren te verbeteren en stigma te doorbreken.
De basis van de voorlichting is gebaseerd op de door ervaringsdeskundigen opgestelde do’s en don’ts; wat is een goede aanpak en wat juist niet? Welke houding is wenselijk bij deze twee vaak ingewikkelde thema’s? De ExpEx geven naast de tips en tops ook enige (wetenschappelijke) achtergrondinformatie met o.a. cijfers en waar zelfbeschadiging en suïcidaliteit uit ontstaat. De nadruk ligt echter op het inbrengen van ervaringen vanuit henzelf. Het gaat hierbij om echte praktijkvoorbeelden rondom de bejegening bij deze thema’s en hoe de hulpverleners hun cliënten het beste kunnen ondersteunen.
De aanwezigen kunnen ook eigen voorbeelden en dilemma’s voorleggen aan de ervaringsdeskundigen. De ExpEx willen hierbij altijd graag het gesprek aangaan met de aanwezigen en vanuit hun eigen ervaring inspelen op wat er wordt ingebracht. Zij kunnen op basis van eigen ervaring advies geven en zo ontstaat er vaak een dialoog over wat de beste aanpak is. Ook persoonlijke vragen worden beantwoord, om zo de onderwerpen concreet en levend te maken.

Meld je hier aan als je bij de voorlichting omgaan met suïcide en zelfbeschadiging wilt zijn.
Wij hebben begrepen dat het google formulier niet voor iedereen werkt. Als aanmelden niet lukt mag u uw aanmelding naar inger.devries@stichtingjess.nl mailen.

Vrijdag 8 november
(Besloten) Uitje voor alle ExpEx Haaglanden

Om ExpEx te bedanken voor hun bijdrage deze week en hun inzet gedurende het hele jaar, gaan we naar museum Voorlinden en daarna samen uit eten.

Wij willen u, alle deelnemers en uiteraard onze partners bedanken voor het mogelijk maken van de Week van de Ervaringsdeskundigheid. En natuurlijk ook fonds 1818 en de Vrienden van Xtra voor het mogelijk maken van het ervaringstheater.

Heeft u nog vragen of wilt u op een andere manier samenwerken, dan kunt u ons bereiken op: a.mammen@hetjit.nl of i.devries@stichtingjess.nl