Ravi en Mohini bij PAUW over jeugdhulp rond je 18e

Tijdens de uitzending van PAUW werd er gepraat over de problemen die veel jongeren uit de jeugdhulp krijgen omdat de hulp vaak stopt als ze volwassen worden, maar nog niet zelfstandig zijn. Jongeren die gewoon thuis wonen gaan pas uit huis als ze gemiddeld 24.5 jaar zijn. Jongeren uit de jeugdzorg moeten vaak al zelfstandig gaan wonen als zij meerderjarig worden.. Mohini en Ravi van ExpEx Den Haag zijn uitgenodigd om hierover mee te praten. Samen met Diana van de jongerenraad van Cardea beantwoorden zij de vraag: Wat zijn de problemen waar jongeren in de jeugdhulp tegenaan lopen en wat gebeurt er rond je 18e?

Maandag werd door het CBS bekend gemaakt dat het aantal jongeren dat jeugdzorg krijgt, in twee jaar tijd met 11% is gegroeid. Minister Hugo De Jonge heeft een actieprogramma opgezet om betere zorg te leveren voor de jeugd. Hij wil de leeftijd voor pleegzorg verhogen van 18 naar 21 jaar, maar dat geldt niet voor de jeugdzorg.

Bekijk hier het item, in de uitzending van 1 mei 2018 vanaf 9.40 minuut.

Ervaringen van Ravi en Mohini

Ravi doet zijn verhaal over zijn vele verhuizingen en verschillende hulpverleners die hij heeft gehad. Waardoor hij vroeg op eigen benen moest staan. Terwijl hij nog niet voorbereid was op dit zelfstandige leven en daardoor bijvoorbeeld niet goed om kon gaan met zijn financiën.

Mohini vertelt aan tafel dat zij tot haar achttiende geen hulp wilde ontvangen. Op het moment dat jeugdzorg voor haar stopte, besefte ze dat ze wél hulp nodig had. Maar toen kon ze de juiste hulp niet meer krijgen: “Het probleem is dat ik geen vangnet had. Als ik een vangnet had, had het echt een verschil gemaakt.”

Reactie van Jeugdzorg Nederland

Annet van Zon van Jeugdzorg Nederland reageert dat Minister Hugo de Jonge een goed begin heeft gemaakt met het verhogen van de leeftijd voor pleegzorg. “Maar ook andere jongeren in de jeugdzorg zijn op hun achttiende nog niet helemaal afgebakken, zoals de minister dat zelf eerder noemde. We willen zorg op maat voor elk kind, maar als ze achttien worden geldt voor iedereen op hetzelfde moment dezelfde eindstreep.”

“Gewone kinderen gaan op gemiddeld 24 jarige leeftijd uit huis, dan is het brein ook volwassen. Dan kun je plannen, je impulsen goed controleren en dan heb je zicht op de consequenties van je eigen gedrag.”, zegt Annet van Zon van Jeugdzorg Nederland.

In opdracht van Jeugdzorg Nederland maakt ExpEx een ervaringstheater voorstelling: ‘Ik word 18’. Zie hieronder de trailer en ga naar www.ervaringstheater.com voor meer informatie.

Stop niet bij 18, neem je verantwoordelijkheid en toon lef!

Onze ambassadeur Fietje Schelling schreef eerder in haar opiniestuk Van zorg naar zelfregie: niet stoppen bij 18! “We hebben niet allerlei wetswijzigingen nodig, maar gemeenten en zorgverzekeraars met lef om dingen te regelen en maatwerk te leveren.”