Rafaël: Daarom help ik nu anderen met mijn ervaring

28 juli 2022

Rafael Klein (27) uit Den Haag komt niet aan de bak. “Het lukt het UWV niet om een chaotische ADHD’er aan een vaste baan te helpen. Vrijwilligerswerk is daarom extra belangrijk voor mij. Ik voel me gewaardeerd, doe mee in de maatschappij en gebruik mijn ervaring om anderen te helpen.” 

Rafael is vrijwilliger bij Experience Experts. “Als ExpEx ondersteun je jongeren vanuit je eigen ervaring. Je bent een maatje voor een jongere in de jeugdzorg. Je luistert, praat en geeft tips. Met wie kun je beter praten dan met iemand die dezelfde dingen heeft meegemaakt?”

Rafael heeft ADHD en had door trauma en onbegrip vaak woedeaanvallen en agressieproblemen. Hij werd na een lang traject met ambulante jeugdzorg op zijn 15de uit huis geplaatst. Hij kwam in een jeugdinstelling terecht. Nu woont hij inmiddels beschermd zelfstandig.

Rafael was maatje van een 15-jarige jongen. “Hij vond het leuk om te voetballen en te gamen. Hij was stil en gesloten en sprak liever niet uitgebreid over dingen waar hij mee zat. Dat mag ook. Hij wist dat ik ook in een jeugdinstelling had gezeten en hij alles mocht vragen. Je begrijpt elkaar.” 

Samen biljarten

Rafael begeleidt ook de activiteitenavond ‘Stay Connected’ van ExpEx waarbij jongeren leuke dingen doen zoals biljarten en een escaperoom. Verder geeft hij voorlichting en workshops over thema’s als Samen Beslissen. “Er wordt vaker óver je dan met je beslist.” 

Ik heb altijd veel kritiek gehad op de jeugdzorg. Ik dacht: ‘Waarom doe ik er niet iets mee om dingen te veranderen en anderen te helpen?’ Ik heb me bij ExpEx aangemeld en vind het een heerlijke plek. Het voelt als familie.” 

Herstellen

Vrijwilligers krijgen een training om te leren hoe ze hun ervaringen kunnen gebruiken. “Herstellen is niet hetzelfde als genezen. De wond die je opdoet in je jeugd en jeugdzorg gaat nooit dicht, maar je leert er mee omgaan. Dat is nodig om anderen te helpen.”  

Experience Expert in cijfers

ExpEx Haaglanden is een samenwerkingsverband van diverse jeugdhulporganisaties in Haaglanden en ondergebracht bij stichitng JESS. Sinds de start in 2014 zijn er 72 jongeren getraind om hun ervaring in de jeugdhulp in te zetten. In 2021 hebben 30 van hen, 10 jongeren als maatje ondersteunt. Tientallen anderen hebben meegedacht in verschillende organisaties over beleid, voorlichtingsbijeenkomsten verzorgt, deelgenomen aan gemeentelijke bijeenkomsten en gesproken met lokale politici. Dankzij ExpEx Jong En Samen Sterk! 

Wil je net als Rafael ook jongeren helpen? Meld je aan! 

Wil jij je net als Rafael inzetten voor jongeren die een steuntje in de rug nodig hebben? Heb jij ervaring in de jeugdhulp en ben je tussen de 18 en 27 jaar, neem dan contact op met Sabine (06 19044363) of Alynda (06 24858117). Of mail naar expex@stichtingjess.nl.