ExpEx Katwijk en regio Holland Rijnland

Regionaal

Ben jij tussen de 17 en 28 jaar en kom je uit Katwijk, Rijnsburg of Valkenburg? Wil jij je eerdere ervaringen binnen de jeugdhulp positief inzetten? Advies leren geven aan zorgorganisaties en gemeenten op basis van jouw verhaal? Of een luisterend oor zijn voor jongeren die nu zelf in de jeugdhulp zitten? Word ook ExpEx in gemeente Katwijk!  

ExpEx Katwijk wordt binnenkort uitgebreid. Onder ExpEx Holland Rijnland vallen dan ook de gemeenten: Alphen aan de Rijn, Braassem, Hillegom, Kaag, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen en Zoeterwoude

“Je bent niet de enige” 

Soms zit het gewoon niet mee in het leven en gebeuren er dingen waar je geen invloed op lijkt te hebben. Met jezelf, op school of met belangrijke mensen om je heen. Als dat volop speelt is dat niet meteen iets dat je graag toegeeft. Toch is er niets menselijker dan dat! Eén op de vier jongeren maakt zich weleens (grote) zorgen. En één op de acht krijgt daarbij een vorm van hulp.  

Jongeren weten vanuit eigen ervaring (soms achteraf) goed wat in zo’n situatie helpend is en wat niet. Bijvoorbeeld do’s en don’ts van een gesprek. Of dat het contact met iemand die gewoon begrijpt wat je meemaakt geholpen zou hebben omdat diegene iets soortgelijks heeft meegemaakt en toch goed is terechtgekomen.  

De gemeente Katwijk vindt het belangrijk om meer te doen met de ervaringen van jongeren zelf.
Daarom start er in Katwijk een nieuw project, ExpEx! 

ExpEx zijn Experienced Experts, getrainde ervaringsdeskundige jongeren die weten hoe ze hun eigen ervaringen op een positieve manier kunnen inzetten voor andere jongeren, als maatje of voorlichter voor beleidsmakers of professionals. Om zo het gesprek of de hulp aan jongeren te verbeteren. Als maatje, voorlichter of meedenker… 

In januari 2024 start de eerstvolgende training. In twaalf keer leer je hoe je op een positieve manier je ervaringen kunt inzetten en leer je ook van de andere deelnemers. Veel zal herkenbaar zijn, en er zullen ook verschillen zijn. Verder leer je samenwerken, presenteren en verwoorden. Dat zijn vaardigheden die sowieso van pas kunnen komen. Na de training krijg je een certificaat en kan je samen met de anderen als ExpEx aan de slag. Als groep houden we dan contact, kan je met eigen vragen terecht en ontvangen en verdelen we vragen of opdrachten. Daarvoor willen we vooral samenwerken met organisaties voor jongeren, met gemeenten, beroepskrachten binnen de Jeugdhulp, GGZ of verslavingszorg. 

Heb je nog vragen of ideeën? Stuur gerust een berichtje naar Nelleke Melse via 06-46042138 of nellekemelse@lumen-hollandrijnland.nl.
Voor meer info of aanmelden voor één van de geplande informatiebijeenkomst of de training: https://lumen-hollandrijnland.nl/meedoen/expex-in-katwijk/.

Folder:

Nieuws uit de regio