ExpEx Alphen aan den Rijn

Regionaal

In Alphen aan den Rijn zijn tot nu toe 3 groepen jongeren opgeleid tot ervaringsdeskundige. Zij hebben in 12 lessen op hun eigen ervaringen gereflecteerd en geleerd hoe zij hun ervaringen kunnen inzetten. Naast de cursus tot ervaringsdeskundige hebben verschillende ExpEx ook een cursus gevolgd over stigmatisering en hebben ze leren werken met MijnPlan. ExpEx Alphen aan den Rijn is gevestigd op het terrein van Horizon en werkt samen met Horizon en Go voor Jeugd.

De ervaringsdeskundige willen allemaal dat er wat gaat veranderen in de jeugdzorg en jeugd-geestelijke gezondheidszorg. Zij willen dat jongeren zich gehoord en begrepen voelen. Daarnaast willen ze graag hun ervaringen op een positieve manier inzetten.

Wat doen wij

In Alphen aan den Rijn hebben we verschillende contacten gelegd met organisaties in de regio. Zo geven wij voorlichtingen aan professionals, studenten en organisaties. Geven we studenten van de Hogeschool in Leiden voorlichtingen en bespreken we verschillende casussen.

De jongeren op het terrein van Horizon en de jongeren die bij Go voor Jeugd zijn begeleiden wij 1-op-1. Dit natuurlijk wel alleen als zij dit zelf willen. Dit doen wij om de jongeren een veilig gevoel te geven, dat ze kunnen praten met iemand die dezelfde of soortgelijke situatie heeft meegemaakt. Soms komt er ook een aanvraag binnen van een jongere die niet in contact is met een organisatie, ook voor die jongeren proberen wij er te zijn.

Doelen

Wij willen nog meer gaan bereiken in de komende jaren. Als eerst willen wij onze groep uitbreiden zodat wij meer buddy aanvragen kunnen opvangen. Daarnaast willen wij ook zorgen voor meer en leukere activiteiten op het terrein van Horizon. Wij hebben ook als doel om belangrijke thema periodes te houden, waarbij wij dit bespreekbaar maken met de organisaties in de regio en met jongeren aan de slag gaan met dit thema. Ook willen wij de eenzaamheid onder jongeren in Alphen aan den Rijn aanpakken, wij merken namelijk dat dit een erg groot probleem is in de regio.

Ervaringen

Omdat wij zoveel verschillende ervaringen hebben, hebben wij een kaart opgesteld waar deze op staan vermeld. Onze ervaringen gaan van autisme tot PTSS en van huiselijk geweld tot pesten op school. Dit betekent dus ook dat niet iedereen dezelfde ervaring heeft, maar wij wel van elkaars ervaringen kunnen leren.

Contact

Zou jij graag contact willen hebben met een van de ExpEx binnen onze regio? Stuur dan een mail naar sandra.knops@horizon.eu.

De Alphense ExpEx

De ExpEx uit Alphen aan de Rijn stellen zich hier aan je voor!

Anaïs Voogt

Leeftijd: 24
Woonplaats: Delft
Dagelijks leven: student Integrale Veiligheidskunde
Hobby: voetbal, creatief bezig zijn, filmen en fotograferen, netflixen

Ik heb verschillende ervaringen in de jeugd-GGZ en volwassenen-GGZ. De ervaringen die ik hier heb opgedaan wil ik graag omzetten in een positieve ervaring. Dit doe ik door jongeren te helpen en de zorg stukje bij stukje wat mooier te maken met ExpEx. Ik vind het leuk om voorlichtingen te geven aan studenten, zij willen namelijk graag leren en onze adviezen mee nemen in hun werk.

Martin de Vreugd

Leeftijd: 24
Woonplaats: Katwijk
Dagelijks leven: Werkzaam als ervaringsdeskundige
Hobby: Lopen, autorijden, chillen met vrienden

Na een lange intensieve periode in de kinder-, jeugd- en volwassenenpsychiatrie, wil ik graag een steentje bijdragen om de zorg te verbeteren. Mijn visie is om meer naar de jongeren te luisteren, en te kijken hoe we ernstige problemen in de toekomst kunnen voorkomen. Samen met ExpEx doen we dit via het buddy project en door voorlichting te geven door de studenten. Het is superleuk om met studenten samen te werken. Ze zijn heel erg leergierig en staan open voor verandering.

Misha Heuts

Leeftijd: 20
Woonplaats: Alphen aan den Rijn
Dagelijks leven: Student Social Work
Hobby’s: Lezen, schrijven, creatief bezig zijn, series bingewatchen

Ik heb ervaring binnen de GGZ (zowel volwassen als jeugd). Ik heb op verschillende afdelingen gezeten, heb verschillende behandelingen gevolgd en heb ook te maken gehad met verschillende diagnoses. Ik ben actief geworden bij ExpEx omdat ik geloof dat mijn ervaringen niet voor niets hoeven te zijn geweest als ik er nu mensen mee kan helpen. Ik hoop op deze manier mijn (vaak) negatieve ervaringen om te kunnen zetten in iets positiefs. Ik hoop dat ik bij ExpEx bij kan dragen aan een verbetering van de zorg voor iedereen die er nu in zit en er nog in zal komen, o.a. door voorlichtingen te geven aan studenten die nu een opleiding binnen de zorg doen. Daarnaast hoop ik dat ik door middel van maatjesprojecten mensen kan ondersteunen en het voor hen (door het delen van mijn ervaringen) iets draaglijker kan maken.

Yourie de Leeuw

Leeftijd: 26
Woonplaats: Alphen aan den Rijn
Dagelijks leven: vrijwilliger bij Tom in de Buurt.
Hobby’s: Gamen, Gitaar spelen, muziek luisteren.

Mijn ervaringen zijn met name met jeugdzorg en GGZ, vanuit de GGZ kwam ik meer te weten over ervaringsdeskundigheid, en wilde ik zelf ook mijn ervaring in gaan zetten.
Dat doe ik nu vooral vanuit ExpEx, waar ik ingezet ben voor maatjesprogramma’s en het geven van voorlichtingen.

Nieuws uit de regio

Partners