Politieke wensen voor de Jeugdzorg

7 april 2021

De verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn achter de rug en veel aandacht gaat nu naar het samenstellen van een nieuw kabinet. Maar gelukkig werd er tijdens het eerste vragenuurtje van de nieuwe Tweede Kamer ook gesproken over de jeugdzorg. We hopen dat ook in het nieuwe coalitieakkoord veel plannen komen om de jeugdzorg te verbeteren. Daarom hebben namens ExpEx ambassadeur Mohini en coördinator Mannus video’s opgenomen met hun wensen hiervoor.

Tijdens de verkiezingscampagne heeft Jeugdzorg Nederland (toen nog kandidaat) kamerleden gevraagd een video op te nemen over hun standpunten voor de jeugdzorg. Zie in deze video een compilatie van wat 9 politieke partijen zeggen over wat het nieuwe kabinet moet doen voor de jeugdzorg. 

Ook zijn jongeren, ouders en (ervarings)professionals gevraagd een video op te nemen met wat er volgens hen in een volgend regeerakkoord moet staan over jeugdzorg. In deze video hoor je o.a. het antwoord op die vraag van Nely Sieffers vanuit haar ervaringskennis als ouder en Robin van Team Geestkracht.

Mohini Awadhpersad wil graag dat de jeugdzorg liefdevoller wordt, dat etnische profilering in de gesloten jeugdzorg wordt aangepakt.

“Laten we jongeren niet betrekken, maar gelijkwaardig samenwerken.”

Mannus Boote wil dat ervaringsdeskundigheid serieus genomen wordt en dat we ook ervarinsgdeskundige politici aan de macht krijgen.

“Ervaringsdeskundigheid is geen modewoord. We hebben niets aan plofparticipatie. Ik geef je niet alleen een vinkje en ik ben ook niet je excuustruus.”