Sandra Ruijzendaal

Trainer (nonactief)

Sinds april 2017 ben ik werkzaam als projectleider ExpEx Amsterdam bij TEAM ED. Als projectleider heb ik twee functies in één, namelijk coördinator en trainer. Als coördinator match ik ExpEx op opdrachten en begeleid hen daarbij. Als trainer leid ik ExpEx op tot ervaringsdeskundige.

Toen ik solliciteerde voelde ik al dat deze baan heel bijzonder was. Maar ik had geen idee van hoeveel ExpEx voor mij persoonlijk zou betekenen.

Als ‘mens’ had ik ervaren dat de slogan ‘what doesn’t kill you makes you stronger’ veel waarheid bevat. Mijn ervaringen maakten dat ik mij heel goed kon inleven in de ervaringen van anderen. En als ‘hulpverlener’ had ik ervaren dat wanneer ik mijn eigen ervaring inzette binnen de begeleiding, er iets veranderde in de samenwerking. Er ‘knetterde’ iets. Er ontstond meer openheid, diepgang en motivatie. Daarmee had ik het belang van de inzet van kennis en ervaring binnen de hulpverlening ervaren.

Maar ik zag mezelf niet als ervaringsdeskundige. Want dat wat al die anderen ervaren hadden, was echt erg. En dat wat ik ervaren had, viel daarbij in het niet. Wat een blinde vlek had ik. Hoe fijn en bijzonder was de herkenning die ik vond in de ervaringen van de andere cursisten dan ook. Wow. Er ging een wereld voor me open. Een wereld die mij accepteerde zoals ik ben en mezelf stimuleerde dat ook te doen, waarin ik mijn zwaktes niet hoefde te verdoezelen en juist als sterkte kon inzetten en waarin ik mijn ervaringen kon inzetten om anderen in hun herstelproces te ondersteunen.

Ervaringen als het vragen om hulp, het verzwijgen van problemen, oplossingen die werken en niet werken. Met mezelf onbegrepen voelen, met groei en terugval en met mezelf terugvinden in een chaos van depressies, angsten en een eetstoornis. ExpEx liet mij accepteren dat ik ervaringsdeskundige ben, liet mij de waarde van mijn ervaringen inzien en stimuleert mij om mijn kennis en ervaringen nog meer in te zetten dan dat ik al deed. Waarbij ‘mens’ en ‘hulpverlener’ geen twee personen meer zijn, maar één geheel.

Deze ervaringen motiveren mij om zoveel mogelijk jongeren het bijzondere proces van ExpEx worden te laten meemaken. En om ExpEx een niet meer weg te denken onderdeel van de hulpverlening te maken. Met zijn allen kunnen we dit realiseren. Dat kan als we echt luisteren naar elkaar en met elkaar in gesprek blijven. Vandaar dat ik ook helemaal achter de slogan van ExpEx Amsterdam sta:

Jouw rugzak is de mijne niet. In jouw rugzak zit veel kennis. Durf je die te delen?