Hellen Houterman

Landelijke coördinator

In mijn sollicitatie bij Stichting ExpEx gaf ik aan dat het opvolgen van Fietje bij Stichting ExpEx, een onmogelijke opgave lijkt. Fietje en wat zij voor ExpEx en de mensen bij ExpEx betekent, is uniek. Waarom ik toch reageerde op deze functie is, omdat ik Stichting ExpEx en daar waar ExpEx voor staat, zo ontzettend graag help versterken.

ExpEx heb ik leren kennen toen voor het eerst in Gelderland de ExpEx training aangeboden werd.

Dat was niet voor het eerst dat ik met jongeren samenwerkte aan projecten, die gedreven werden door de eigen ervaring van de jongere. Het ging onder andere om projecten gericht op beeldvorming en stigma’s over jongeren, om woonprojecten, 18- 18+, jongerenparticipatie, ervaringsdeskundigheid, aandacht voor bi-culturele jongeren.

Ik ben onder de indruk van de kracht van jongeren, hun motivatie, kwetsbaarheid, de lastige besluiten en keuzes die ze moeten maken, en hun bereidheid om de kwaliteit van zorg en beleid te verbeteren. De samenwerking met jongeren heeft me veel geleerd en veel hoop gegeven.

In 2021 verraste ik mezelf en anderen door ontslag te nemen om als freelancer verder te gaan. De jongeren zijn hierin een voorbeeld voor me en hun aanmoediging sterkte mijn vertrouwen om deze stap te zetten. Nu ben ik actief als projectleider bij ExpEx Utrecht en sinds januari 2024 ook voor Stichting ExpEx.

Stichting ExpEx heeft een naam waar veel overheden, zorgaanbieders en ondersteuningsorganisaties niet meer omheen willen. De beweging die 10 jaar geleden ingezet is heeft veel jongeren hoop geboden en perspectief gegeven.

Ik ben trots dat ik deel mag uitmaken van de ExpEx beweging. Fietje gaat een andere weg in en dat wat zij met andere Experienced Experts gerealiseerd heeft, gaan we voortzetten.