Noah’s verhaal in de Week van Het Vergeten Kind 2024

16 januari 2024

De 19-jarige Noah is opgegroeid in een onveilige thuissituatie. Toen hij het niet meer aan kon, is hij gevlucht. Via de politie belandde hij in de jeugdzorg. Daar ervaart hij een groot gebrek aan aandacht. Noah volgde de ExpEx training in Utrecht en deelde zijn verhaal bij Het Vergeten Kind.

Al sinds zijn twaalfde heeft Noah te maken met jeugdzorg. Hij heeft op verschillende plekken gewoond, van open groepen tot crisisplekken en klinieken. “Aandacht is voor mij iemand die echt de tijd voor me neemt en me helpt met mijn problemen.”

Tekortschieten

“Ik heb lang het gevoel gehad dat er strikte verwachtingen van me waren, zonder dat er begrip was voor mijn depressie. Er werd geen tijd genomen om naar mijn persoonlijke situatie te kijken.” Noah herinnert zich een paniekaanval. “Ik wilde begrip, maar kreeg het tegenovergestelde. Mijn begeleiders reageerden boos en overwogen serieus om mij weg te sturen. Toen ik later probeerde uit te leggen dat dit de situatie juist verergerde, zeiden ze er volgende keer rekening mee te houden, maar dat gebeurde niet.”

“Het is nog nooit gebeurd dat iemand de tijd nam om naar mij te luisteren.”

Toekomst

Als het gaat om de vraag wat er anders moet, is Noah vastberaden. “Jongeren delen eerder hun problemen als er aandacht is voor hun persoonlijke situatie. Ik was bijvoorbeeld verslaafd en verzweeg dat voor mijn groepsleider. Bang dat ik zou worden weggestuurd. Totdat een hulpverlener zei dat ik niet langer hoefde te liegen. Ze wilde weten waarom ik gebruikte en beloofde me niet weg te sturen. Ik heb haar in vertrouwen genomen en samen hebben we gezocht naar de reden achter mijn verslaving en die aangepakt. Dus neem de tijd om vertrouwen te winnen, pas dan kun je achter de muur van kinderen kijken.”

Lees verder en bekijk de mini-docu op de website van Het Vergeten Kind.