Nienke en Gabriel over (burger)voogdij

13 mei 2022

Nienke van der Pal en Gabriel Gomes Garros (beiden ervaringsdeskundigen bij ExpEx) vertellen aan Mariska van der Steege hoe ze terugkijken op hun jaren onder voogdij. Zij gaan in gesprek over wat een burgervoogd voor hen had kunnen betekenen. Heel veel, zo blijkt – ze hadden allebei als minderjarige een groot verlangen naar een vertrouwd iemand, die met je meeloopt, ook als je (soms regelmatig) ergens anders woont.

Nienke: ‘Een voogd, dat is voor mij iemand die met je meegaat, ook als je zelf van plek naar plek verhuist. Die houvast geeft. Ik kreeg een voogd toen ik gesloten zat. Toen was iedereen eigenlijk al weggevallen, dus op dat moment was er niet zo snel iemand die burgervoogd had kunnen worden. Maar later, toen ik wat meer mensen om me heen kreeg, had het me wel fijn geleken. Ik wist van mijn voogd dat ze zou stoppen, omdat ze een andere baan kreeg. Eén van de mensen om me heen had toen mijn voogd kunnen worden. Dat zou een perfecte uitkomst geweest zijn!’

Gabriel: ´Ik heb altijd een heel betrokken familie gehad. Ik heb een tante die ik zeker had kunnen vragen als burgervoogd. Als ik had geweten wat de mogelijkheid was, dan had ik er écht iets mee gedaan! Ik weet zeker dat die tante mij wel zou vragen wat ik wilde, wat de opties zijn. Maar het is ook wel iemand die zou zeggen: weet je, dit is ook mijn grens, we gaan nu deze kant op. Want je hebt iemand nodig die met je mee kan leven, maar die ook beslissingen neemt die niet zo leuk zijn. Vooral heb je iemand nodig die de tijd ervoor heeft. Die tante kan ik iedere dag van de week bellen of appen. Dus ja, ik had het heel fijn gevonden.´

Hoe denken jongeren met ervaring in de jeugdbescherming over burgervoogdij? Kennen ze het, toen ze zelf nog onder voogdij stonden van een gecertificeerde instelling? Hadden ze het graag gewild? Mariska van der Steege vroeg het aan ExpEx Nienke van der Pal en Gabriel Gomes Barros. De Alliantie Burgervoogdij liet opnames maken en monteren tot een videofilm van een kleine 6 minuten:

Lees meer over hun verhaal in het Burgervoogd Magazine 2022.