Moraya: ‘Een stabiele plek waar je je veilig voelt is belangrijk’

19 mei 2020

Afgelopen dinsdag 19 mei werd er in Den Haag gesproken over de situatie van de ruim 12.500 dak- en thuisloze jongeren in Nederland. Moraya is 22 jaar en ervaringsdeskundige. Inmiddels woont zij op haarzelf via een jeugdhulporganisatie, maar volgend jaar moet ze haar huis weer uit. Dat zit haar dwars. ‘Geef ons de kans om een toekomst voor onszelf op te bouwen’, vertelt ze aan Waldy op Radio 1.

Ik werd gezien als een probleem, niet als een individu. Dat gevoel had ik in de jeugdhulpverlening.

Luister hier naar het interview met Nieuws & Co.

Vanaf 2017 is Moraya betrokken bij ExpEx Amsterdam. Zij besloot om haar ervaringen binnen de jeugdhulpverlening om te zetten naar een positieve bijdrage binnen de jeugdhulpverlening.

Vanaf mijn elfde ben ik uit huis geplaatst en heb ik veel verschillende routes binnen de jeugdhulpverlening doorlopen. In totaal heb ik meer dan 14 keer moeten verhuizen.

Moraya heeft altijd nummers geschreven waarin ze haar ervaringen kwijt kon en zichzelf kon uiten. Vanuit ExpEx heeft zij op haar negentiende meegedaan aan het ervaringstheater over ‘Privacy’ en daar besloot zij om op dit thema een song te schrijven; dossier 107. Moraya heeft haar hulpverleningsdossier vervolgens opgevraagd en was behoorlijk in shock over wat er geschreven stond over haar leven, over haar als persoon. “Ik miste dingen in mijn dossier, die ook bij mij horen en niet genoteerd stonden.” Zij herkende zichzelf lang niet altijd in de teksten, die er over haar op papier beschreven stonden en voelde zich niet gezien, niet als Moraya.

“Als je alleen maar leest wat het probleem is, dan zie je ook alleen maar een probleem.”, aldus Moraya. Moraya voelde zich dan ook altijd een probleem en heeft zich gedurende de jeugdzorg altijd ‘dossier 107’ gevoeld.

Het prachtige nummer wat hier uit voort kwam werd meer dan goed ontvangen en vervolgens verwerkt in het theaterstuk. Daar bleef haar song niet onopgemerkt, want tijdens één van de voorstellingen werd zij benaderd door een producer, die haar wilde sponsoren om het lied in de studio op te nemen. Sindsdien, nu drie jaar geleden, staat het nummer op haar Youtube-kanaal. En onlangs is het nummer ook op Spotify beschikbaar gekomen.

Nummer ‘Dossier 107’

Moraya, inmiddels 22 jaar, hoopt met dit nummer mensen bewust te maken over wat deze manier van hulpverlening met iemand kan doen en hoe belangrijk het dus is om de gehele persoon te zien en hier aandacht aan te geven tijdens het hulpverleningsproces. Ook hoopt ze dat andere jongeren zich kunnen herkennen en op die manier steun uit haar lied halen, maar ook moed om op te komen voor zichzelf.

Zij heeft daarom ook een project opgezet, Besef FF, om nog breder aandacht te vragen voor dit soort thema’s binnen de jeugdhulpverlening. Besef FF heeft als missie erkenning, herkenning en besef creëren bij jongeren, hulpverlening en de politiek. Zie ook haar website: https://besef-ff.nl/

Moraya vult aan: ‘Als jongere wil je niet zo zeer dat je probleem gelijk opgelost wordt, die ervaar je mogelijk niet eens als probleem op dat moment. Maar dat je gezien en gehoord wordt als mens. Ieder mens verdient het om als volledig gezien te worden.’